Nyugodjanak békében!

2023.09.09. 20:10

Két művészét veszítette el egy napon a Velencei-tó térsége: Tiboldi Mária és Richter Ferenc is távozott az élők sorából

Két fontos és elismert művészét veszítette el egy napon Velence: Tiboldi Mária Jászai-díjas magánénekes, a Budapesti Operettszínház Örökös Tagja, a Halhatatlanok Társulatának tagja és Richter Ferenc aranykoszorús kőfaragó mester is távozott az élők sorából szeptember 8-án, pénteken.

S. Töttő Rita

Forrás: Pixabay

Tiboldi Mária 85 éves korában csendesen hunyt el szeptember 8-án – adta hírül a velencei önkormányzat közösségi oldalán. A művésznő a magyar operettélet csillaga, a Csárdáskirálynő, az operettek aranycsapatának tagja. Velence volt az otthona az utóbbi évtizedekben, s még 2019-ben is fogadta a kápolnásnyéki Halász-kastély meghívását egy beszélgetésre. Akkor varázslatos személyiségként ismertük meg, akinek kisugárzása, nőiessége, szépsége töretlen. Velencéről így mesélt akkor: „Én azért választottam Velencét, mert halálosan beleszerettem a tájba. Amikor lementem a tópartra, ott még nem volt a mai őrületes tolongás, ház ház hátán. Akkor még át lehetett menni az utcán és csobbanni egyet a vízben, és ez nagyon jó volt, a gyerekek imádták. Laza, tényleg vidéki élet volt.„

Tiboldi Mária 
Fotó: FMH-archív

Richter Ferenc 77 éves korában, szintén pénteken hagyta itt a földi világot. Az aranykoszorús kőfaragó mester szeretett hivatásáról, a szobrászművészetről sokat mesélt a feol.hu-nak. Számos csodálatos munka mellett az ő keze munkája Velencén a Trianon-emlékmű, a  Szent Orbán és a Vén borász szobra és a Liberália emlékmű, Kápolnásnyéken pedig Bartók Béla szobra és a Velencei-tó környéki szőlészek, borászok tiszteletére emelt emlékmű  a Halász-kastély parkjában. Kifogyhatatlan kreativitással munkálkodott, melyről így vallott az interjúban: „számtalan ötlet, elképzelés foglalkoztat. Mondjuk ha mindet meg akarom csinálni, 200 évet kellene élnem”.  Legutóbb a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend 30 éves jubileumán, idén áprilisban csatlakozott társaihoz és vett részt az eseményen. Mindkét művész emlékét megőrzik a Velencei-tó lakói. Pápai Szabó György velencei lelkipásztor közösségi oldalas közleménye szerint temetésükről később történik intézkedés.  

Richter Ferenc
Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában