Arcanum

2023.10.05. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Palocsai Jenő

Levelet hozott a posta, Jóska! 

Egy végrehajtó bizottsági titkár személyes levélben próbálta motiválni a Dunaújvárosi járás egyes lakosait, bízva abban, hogy a válasz nem postán, hanem látványban érkezik. Erről így írt a hírlap 1963. október 5-én. Levelet hozott a postás a napokban a dunaújvárosi járás minden községében 10—15 házba. A címzettek azok voltak, akiknek háza előtt a legcsúfabb, legelhanyagoltabb az utca, akik nem vették még ki eddig részüket a faluszépítési munkából azzal sem, hogy egy kissé megtisztítsák a gaztól az árok partját, vagy néhány szál virágot ültessenek a járdaszegélyre.
„A községben járva sajnálattal tapasztaltam, hogy az Ön háza előtti járda és utcarész gondozatlan, elhanyagolt, pedig virág is lehetne ott, ahol ma még gaz van. Ezúton kérem meg önt, járuljon hozzá utcája és községe szebbé tételéhez azáltal, hogy tegye rendbe, tisztítsa meg a háza környéke előtti utcarészt a gaztól. Szeretném remélni, hogy még az ősz folyamán megteremti az előfeltételeket ahhoz, hogy a háza előtti utcarészt tavasszal a gyomnövények helyett virág díszítse. Ezt kérve öntől jó egészséget kíván: Rácz József 

A cikk szerzője abban bízott, hogy lesz válasz a levélre, és talán nem is a posta fogja vinni a hírt, hanem a megváltozott porták, szépülő utcák képe. 

Nagy szükségben számíthattak a Szabásminta-szolgálatra 

Ötven éve még nem igazán a vállalkozók világa volt városunk, Székesfehérvár, de talán az egész keleti blokk sem, mégis, a nagy ötletek megálmodói, a korabeli kreatívok, akkor is meglátták, hogy mi az éppen aktuális, piaci rés. Egy ilyenről számol be az 1973. október 5-én megjelent Fejér megyei. 

Manapság igen sok ügyeskezű asszony, lány varrja saját magának a divatos ruhát. Egyre több háztartásban van varrógép. A varrás legnehezebb része az anyag kiszabása, összeállítása. Nemrégiben új szolgáltatással bővült a vevőszolgálat. Két fehérvári üzletben, a Finomméteráruk boltjában és a Forintos Áruházban működik a szabásminta-szolgálat, ami máris igen nagy sikert aratott a megyei vásárlók körében. 

Nem tettek se a Becskereki hegy se a tenger ellen 

Egy komplett lakóközössége volt felháborodva 1973-ban és erről az október 5. Fejér Megyei Hírlap közölt is egy cikket, „Csak" három köbméter címmel. 

Székesfehérváron a Titeli és Becskereki út sarkán húzódó ipari víz csőhálózata már a tavasszal elkészült. Az árkot betemették, de mintegy három köbméternyi földet otthagytak a Becskereki utcában. Nem egy kupacban, hogy könnyebb legyen elszállítani, hanem ahol éppen a munka során feleslegessé vált. Az esőzések alkalmával sártenger lett belőle. De még betonjárdával sem büszkélkedhetnek a lakók, csak salakkal felszórt földúton közlekedhetnek. A múlt héten a lakók által már előzőleg egy halomba rakott föld körül murvát terítettek le, de a domb maradt. Vagy talán azt vegyék bíztató jelnek, hogy pár nappal ezelőtt megjelent ugyan egy teherkocsi és négy ember, akik terepszemlét tartottak, s ezzel megelégedve néhány perc múlva elhajtottak. Szeretnénk, ha a földet végre elszállítanák és ismét rend lenne az utcában. Becskereki utcai lakók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában