Tisztelettel emlékeztek 1956 hőseire

2023.10.21. 12:00

Szívbemarkoló üzenetek az előszállási estén

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója tiszteletére ünnepi műsort tartottak Előszálláson, amelyet az Árpád Fejedelem Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói adták. Egy biztos: Szem nem maradt szárazon a megható és színvonalas előadástól.

Kecskés Zoltán

Megható megemlékezés Előszálláson a nyolcadikos diákok közreműködésével.

Fotó: Tábiné Nyúl Gabriella

– Aki ott volt akkor és átélte, az azért; nekünk, akik csak olvashattunk, hallhattunk ezekről az eseményekről azért csillogott a szemünk este, mert belegondolva is borzalmas lehetett ezeket átélni – mondta Tábiné Nyúl Gabriella, a település kultúrfelelőse, aki érezhetően még az események hatása alatt volt, ahogy vele együtt minden résztvevő a Kossuth Lajos Művelődési Házban

A polgármester, Farkas Imre ünnepi gondolatai szintén szívbemarkolóak voltak. Beszédében emlékeztetett, hogy a forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni és több, mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban kivívott szabadságot visszaszerezzük. Az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja, melyet az 1990. évi 28. törvény iktatott a nemzeti ünnepek sorába. A faluvezető kiemelte, hogy a legnagyobb amit az egyik ember a másikért meghozhat az az, hogyha az életét áldozza fel a másikért: – 1956. október 23-án és azt követő 2-3 évben nagyon sok ember áldozta fel az életét azért, hogy másoknak jobb legyen, így minden évben erre az áldozatra emlékezzünk és soha ne felejtsük el, hogy mások mit tettek értünk. Az emlékezés kötelesség. Hiszen a történelem természete ilyen, örökséget hagy a késői nemzedékekre, felelősséget tesz a vállunkra – fogalmazott Farkas Imre polgármester ünnepi gondolataiban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában