Bíznak abban, hogy sokkal több lesz a keszeg

2023.11.01. 12:00

Egyelőre nem korlátozzák a horgászatot a Velencei-tavon

Egyelőre nem, de a közeljövőben valamilyen horgászati korlátozást bevezetnek a minap telepített halak védelme érdekében – jelezte a MOHOSZ.

Tihanyi Tamás

Az összesen 2500 kiló keszeg zöme dévér volt

Fotó: MOHOSZ

Ahogyan azt a FEOL megírta, október 27-én, pénteken keszegtelepítéssel folytatódott az őszi haltelepítés a Velencei-tavon. A kihelyezett példányok többsége dévérkeszeg volt, köztük jelentős mennyiségű anyahallal. Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője elmondta: a tervezettnél nagyobb mennyiségű, összesen 2500 kg hal érkezett a tópartra 80 dekagramm átlagtömeggel, de még másfél kilós is akadt a pikkelyesek között.

Még másfél kilós keszeg is került a tóba a legutóbbi telepítéssel
Fotó: MOHOSZ

A horgászvezető bejelentette, hogy a keszegtelepítés kapcsán egyelőre nem léptettek életbe horgászati tilalmat, azonban a közeljövőben – elsősorban az anyaállomány védelme érdekében – legkésőbb jövőre várható valamilyen szintű korlátozás bevezetése. Ez nem csupán a keszegállomány, hanem a továbbiakban telepítendő ragadozók fokozottabb védelme érdekében is indokolt lesz. Pálinkás Imre hozzátette, remélik, folytatódik az esős időszak, de bíznak abban is, hogy a kihelyezett halak jelentős része tavasszal sikeres le tud majd ívni, így segítve természetes szaporulatukkal a keszegállomány megújulását. A Velencei-tó vízállása egyébként kedden az agárdi mérőeszköznél a 79-80 centiméter között mozgott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában