Testvértelepülési együttműködés

2023.12.04. 17:39

Adventi ablakok, motoros Mikulások és gyertyagyújtás Mezőszentgyörgyön

Adventi hétvégék Mezőszentgyörgyön – ezzel a címmel hirdették meg a településen az ünnepi alkalmakat. Motoros Mikulások jártak a faluban, meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját, sorban kigyulladnak a fények az adventi ablakokban.

V. Varga József

Bíró László lelkipásztor ünnepi áhítata

Fotó: Kiss Péter

– Vasárnap Mezőszentgyörgyre is ellátogattak a motoros Mikulások a polgárdi székhelyű Fekete Sas Motoros Nemzetség szervezésében. Süteménnyel és teával várták őket. A Télapó megénekeltette a gyerekeket, és még kötélhúzást is szervezett, amelyből végül a gyerekek kerültek ki győztesen – mondta el lapunknak Kiss Péter, a művelődési ház és könyvtár vezetője, önkormányzati képviselő.

Az adventi koszorú első gyertyáját a református templomban gyújtották meg. A gyertyagyújtás alkalmával Bíró László lelkipásztor prédikált, majd a Szentgáli Férfikórus adott műsor. Csodás dalokat zengtek a kórus tagjai. Megszólalt a templom régóta csendben álló orgonája, és szavalat is elhangzott.

A következő vasárnap a művelődési házban gyújtják meg a második adventi gyertyát. A műsorban fellépnek az óvodások, az iskolások és a néptáncosok. Adventi vásárral, süteményvásárral, valamint kézműves-foglalkozással készülnek.

A református templomban a Szentgáli Férfikórus szolgált
Fotó: Kiss Péter

A harmadik adventi vasárnapon a katolikus templomban gyújtják meg a soron következő gyertyát. Ébner Vilmos katolikus plébános mondja el ünnepi gondolatait, majd a polgárdi Clara Voce Vegyes Kar ad műsort.

– December elsejével két közösségi akció is elindult a faluban. Az egyik az adventi ablakok kezdeményezés, amely keretében minden nap egy-egy ablakban gyulladnak ki a fények, megjelenítve az aznapi dátumot. Szerencsére nemcsak az ablakdíszítők voltak lelkesek, hanem minden este számos falubeli indul útnak, hogy az aznapi ablakot megtalálja – tette hozzá Kiss Péter.

– A másik akciót erdélyi testvértelepülésünkkel, Csíkszentgyörggyel együttműködve valósítjuk meg. A két település könyvtárának közösségi oldalán mindennap megjelenik egy kis videó, amelyben helyi lakosok szerepelnek verssel, mesével, énekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában