Az urivi áttörés 81. évfordulójára emlékeztek

2024.01.13. 19:36

"A múltból és az emlékezetből lehet, sőt kell jövőt kovácsolni!"

Egy fennmaradt tábori levelezőlapot, Illyés Gyula korabeli versét és a 2. magyar hadsereg 1943. április 4-én kelt hadseregparancs utolsó bejegyzését is felolvasta Illés Szabolcs, Csákvár polgármestere a szombat délutáni megemlékezésen, amelyet az urivi áttörés 81. évfordulóján tartottak.

Borsányi Bea

idén Illés Szabolcs is csatlakozott a Fejér menetszázadhoz, ünnepi beszédét is túraruhában mondta el

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

„Kiért maradt ott Szabadi, /ezért a szorgos kopaszért? / És Kiss és Tóth és mind, aki, / ha élt is, épp csak éldegélt? / Beh otthonosan csillog már a fény / a márványtáblán, az új hősökén!” – így kezdődik Illyés Gyula 1943-ban írt, brutálisan szókimondó Hullaevők című verse, melyet teljes egészében felolvasott Illés Szbolcs ünnepi gondolatainak bevezetőjeként. A folytatásban arról beszélt, hogy a második világégés pusztító tapasztalatai a mai napi élnek bennünk, magyarokban, hiszen nincs olyan család, amely ne veszített volna el egy nagyapát, apát, szerető férjet, fiút vagy testvért a történelemnek ebben a nemzetet próbáló háborújában. Egy olyan háborúban, amiben országunk ráadásul önnön akaratán kívül vett részt. A háborúból való kimaradás szándéka ma is megvan, bár döbbenetes módon, Európában egyedül vagyunk ezzel a szándékunkkal – jegyezte meg a polgármester a szomszédunkban dúló háború kapcsán, majd arra is rámutatott, hogy a háborút követően a kevés hazatért magyar katonának egy életen át kellett titkolnia, hogy a hazáért harcolt, hiszen a kommunista rezsim árulókként, a Szovjetunió ellenségeiként bélyegezte meg őket. Az áldozatokról, a halottakról évtizedekig nem lehetett beszélni, megemlékezni annál kevésbé. „Ezért fontos, hogy méltó módon őrizzük meg azoknak a férfiaknak és fiúknak az emlékét, akik elvesztek a csatában, akik többnyire jeltelen sírokban nyugszanak és akiknek az arcát, álmait, mozdulatait és tetteit már egyre halványabban őrzi a késői emlékezet” – fogalmazott Illés, aki ezekkel a gondolatokkal zárta beszédét: 

Sohase feledjük ezt a napot, mert megpróbáltatásainkból tanulnunk kell. Tartsuk ébren a tudatunkban és emlékezzünk, mert a múltból és az emlékezetből lehet, sőt kell jövőt kovácsolni!

A megemlékezésen részt vett a MATASZ által alapított Fejér menetszázad is, amelynek tagjai reggel Zámolyról indulva, 26 gyalogosan megtett kilométer és két háborús temető útba ejtése után érkeztek meg Csákvárra, ahol a megemlékezés végén, a koszorúzást követően a Hősi Emlékmű tövében mécseseket gyújtottak.

A Fejér menetszázad a csákvári megemlékezésen is részt vett
Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában