Keresztút

2024.03.29. 19:00

Több százan emlékeztek a Palotavárosi Kálváriánál

A megyeszékhely polgárai és papjai közösen emlékeztek Jézus kereszthalálára nagypéntek délutánján a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal megyés püspök vezetésével.

Héjj Vivien

A keresztutat Spányi Antal megyés püspök vezetésével járták végig a város papjai és hívei

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron, a Hosszú temető szomszédságában található a Palotavárosi Kálvária, melyet a székesfehérvári születésű bíboros, prímás, esztergomi érsek, Simor János nővére építtetett 1892-ben. A hagyományoknak megfelelően a nagypénteki keresztútjárás során itt idézték fel Jézus szenvedéseinek egyes állomásait.

A stációk arra emlékeztetik a keresztényeket, miként követték egymást az események Jézus földi életének utolsó óráiban. A vér és kínszenvedés útja Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig vezet. A keresztút néhány százméternyi út, amelyen az elítéltnek végig kellett cipelnie keresztjét a katonák gyűrűjében, és az evangélium tanúsága szerint sok embertől kísérve. A stációk számát a 18. században 14-ben rögzítették, a ferences gyakorlat elismerésével.

Több százan érkeztek a Palotavárosi Kálváriához nagypéntek délutánján
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában