A kerék tengelye

2024.04.11. 07:00

A második világháború végéről tartottak előadást Székesfehérváron

Számvéber Norbert alezredes tartott előadást a Várkörúti kőtár emeleti termében, április 10-én. A teltházas eseményen a második világháború végén zajló, Fehérvárt, illetve annak környékét érintő harci cselekmények volt a téma.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Valamennyi szék megtelt a kőtár második emeletén kialakított előadóteremben, ahol Székesfehérvár a bécsi támadó hadműveletben, 1945 címmel tartott előadást Számvéber Norbert alezredes, az HM HIM Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatója. Az előadás egyfajta folytatása volt a februárban megtartott eseménynek, melynek során Székesfehérvár második világháborús hadtörténelmével kapcsolatban 1945. február közepéig jutottak, így az április 10-én tartott előadás kezdő időpontja 1945 márciusa volt.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

–Fehérvár szerepe a Dunántúl hadműveletekben abszolút megkerülhetetlen. Először március első felében, az úgynevezett Tavaszi Ébredés hadművelet keretében, egy rendkívül fontos logisztikai központ volt, nagyon közel egyébként a szovjet-német arcvonalhoz, hiszen a városért folytatott januári és februári harcok végeredményeképpen az arcvonal itt maradt a város határában. Fontos megemlíteni, hogy hogyan változott a város védelmi rendszere 1945 februárjában és ki kell térni arra is, hogy a harci cselekmények ebben az időben tulajdonképpen Székesfehérvár déli, dél-nyugati előterét érinti, magát a város területét nem–mondta Számvéber Norbert.

Akitől azt is megtudtuk, hogy ezen időszakkal kapcsolatban több olyan legenda mind a mai napig, amit mindenképpen érdemes eloszlatni.

–Számos legenda van a különböző haditechnikai szörnyszülöttekről akár, amelyek nem kerültek itt bevetésre, annak ellenére, hogy sokan még ma is úgy tudják, hogy igen. Az is kérdés, hogy egyáltalán mi volt a célja ennek a német hadműveletnek, és hogy erre a szovjet hadvezetőség, illetve a harmadik ukrán front hogyan reagált? Rendkívül érdekes az, hogy a város körül milyen meghatározó cselekmények voltak, és hogy Székesfehérvár hogyan lett az egésznek a közepe, mint egyfajta kerékagy–fogalmazott az alezredes.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az előadás második felében a városért folytatott tényleges harcokkal foglalkozott a szakember, így kiderült, hogy 1945. március 16-a a szovjet bécsi támogató hadművelet kezdete, és a városért folytatott harcok március 22-én a reggeli órákban fejeződtek be. Ennek világította meg Számvéber Norbert egyrészt a hadműveleti jelentőségét, másrészt pedig konkrétan a város területén lefolyt harci cselekményeket is ismertette, átfogó jelleggel.

Székesfehérvár egy tradicionális katonaváros, így az előadás sorozat folytatódik majd új előadókkal, akik a II. világháborút követő korszakkal lépnek a megkezdett útra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában