Kertörökség

2024.05.06. 18:00

Csipkerózsika álmából ébresztgetik az iszkaszentgyörgyi kastélykertet

Második alkalommal tartották meg a Ne kertelj, csatlakozz! elnevezésű önkéntes munkát az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély parkjában szombaton, amelyet aztán ma 30 diák „foglalt el”.

Borsányi Bea

Közel százan dolgoztak a kastélykertben szombaton

Forrás: Magyar Kertörökség Alapítvány

A NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) és a Magyar Kertörökségvédelmi Alapítvány a kertörökség területére igyekszik átültetni az Ars Topia Alapítvány berkein belül lassan húsz éve működő kaláka mozgalmat, melyben önkéntesek végeznek táji örökségvédelmi feladatokat. Az új program első, mintának is tekinthető állomása Iszkaszentgyörgy, ahol az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban található az egyik legértékesebb honi történeti kert és ahol tavaly ősszel tartották az első önkéntes munkát. A cél – ahogyan Herczeg Ágnes, a nevezett alapítványok elnöke fogalmazott –, hogy felélesszék a kert Csipkerózsika álmát alvó részeit. Az önkéntesek olyan szakértelmet nem igénylő, de szakértők által irányított feladatokat tudnak elvégezni, mint a bozótírtás, törmelék gyűjtés, ágdarálás, a borostyán által benőtt részek kitakarítása, állagmegőrzés. 

Oláh Zsanett, a NÖF Nkft. ügyvezetője a programmal kapcsolatban egy sajtóanyagban kiemelte: – Stratégiai célunk, hogy a történeti kerteket új, önálló turisztikai termékké fejlesszük, amelyek az év minden évszakában országszerte vonzzák a hazai és nemzetközi látogatóközönséget. Épp ezért tartom fontosnak, hogy szűkös erőforrásaink ellenére is, ha kell saját erőből, de gondozzuk, fejlesszük a vagyonkezelésünkben lévő zöldterületeinket. 

A kertörökségi programot szeretnék később országossá szélesíteni, hogy minél több hazai történeti kastélykert újulhasson meg önerőből. Kevesen tudják, hogy több mint kétezer történeti kert létezik Magyarországon és a Kárpát-medencében, ahol egykor nagyon szép, tervezett kertet tartottak fent, melyek emléke és maradványa ma is megvan. 

– A hétvégén mintegy százan vettek részt az eseményen, akiknek egyharmada iszkaszentgyörgyi volt, vagyis nagyjából kétszer annyian jelentkeztek a faluból, mint tavaly. Ez örömteli! Reményeink szerint a helybeli résztvevők aránya a jövőben még tovább nő ezen az évente kétszer megrendezett önkéntes napon – jegyezte meg Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere.

A MATE hallgatók megnézték a kastélyban a dendrológiai kiállítást is
Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A kastélyba hétfő délelőtt újabb „vendégek” érkeztek: a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE) tájépítész mérnök mesterszakos hallgatói kezdték a faluban kéthetes szakami gyakorlatukat. Két napot töltenek Iszkaszentgyörgyön, ahol több területet is meglátogatnak és felmérnek, majd a hét második felében ezekre készítenek tájépítész terveket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában