Szombattól egy héten át nagyüzem lesz a leszállópályán

2024.06.20. 19:00

A 29. légiparádéra készülnek a fehérvári repülősök

Nagyüzem lesz a következő napokban a börgöndi repülőtéren, hiszen szombaton Múzeumok Éjszakájának és rally bajnokságnak, hétfőtől pedig honvéd kadét tábornak ad otthont a Fehérvár közelében lévő leszállópálya. Az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai eközben nagyobb sebességre kapcsolják a felkészülést az idei légiparádéra, amely ebben az esztendőben szeptember 8-án, vasárnap várja majd az érdeklődőket.

Tihanyi Tamás

A repülőtéri Múzeumok Éjszakája másodszor várja az érdeklődőket, akik között tavaly ott láttuk Cser-Palkovics András polgármestert is

Fotó: feol.hu

A székesfehérvári pilóták és ejtőernyősök második alkalommal csatlakoznak a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozathoz. A börgöndi repüléstörténeti gyűjtemény június 22-én, szombaton 14 órától éjfélig óránkénti tárlatvezetéssel várja a látogatókat. Aznap egyébként a koronázó város határában lévő leszállópálya lesz a bázisa a motoros repülők rally bajnokságának is. Mi ez egyáltalán?

– Bárki eljöhet és megtekintheti a leszállásokat, akit ez érdekel – mondta a FEOL-nak Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. – A rally egy precíziós repülés, amelynek során pontos időben indítják a gépeket, a pilótáknak különböző útvonalakat kell teljesíteniük, miközben megtalálják, felismerik a földön elhelyezett tárgyakat. Az irányokat és a magasságokat pontosan tartva kell a feladatokat végrehajtani. A repülésnek érkezéskor van egy látványos része, hiszen a pilóták a reptéren elhelyezett elemekhez a lehető legpontosabban szállnak majd le.   

Idén is táboroznak majd Börgöndön a fiatalok. A cél az, hogy minél több ifjú válassza akár élethivatásának a repülést
Fotó: feol.hu

A honvéd kadét tábor hétfőtől péntekig tart, a fiatalok azokon a napokon elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. A programmal párhuzamosan az Albatrosz növendékei ugyancsak táboroznak: ők egyrészt kiszolgálnak, másrészt maguk is felszállásokat hajtanak végre. A következő, sorrendben már a 29. légiparádé programjának szervezése most kezdődött el igazán. A résztvevőkről ilyen korai időpontban még semmi biztosan nem lehet tudni, de az egyesület azt ígéri, erről folyamatos lesz a tájékoztatás. Az bizonyos, hogy szeptember 8-án ismét különleges és látványos gépmadarakat lehet megtekinteni Székesfehérvár légterében és a börgöndi leszállópályán.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában