Digitális fejlődés a fogászatban is

2024.06.03. 19:00

Átveszi a fogorvosi feladatokat is a mesterséges intelligencia?

Vajon mi a helyezet a fogorvoslás területén a mesterséges inteligencia térhódítása kapcsán? Izgalmas válaszokat kaptunk!

Bokányi Zsolt

Csulak Fruzsina fogorvos, fogszabályozó szakorvos, jogi szakokleveles fogorvos.

Fotó: Várfok Dentál

Az élet szinte minden területén megjelent már a mesterséges intelligencia kérdése. Felületünkön több megközelítésben is olvashattak már különböző írásokat olvasóink, most a fogászat világában nézünk körül egy kicsit, Csulak Fruzsina fogorvos segítségével. De még mielőtt belekezdenénk, röviden egy másik, szintén érdekes aktualitás.

A napokban olvastam egy Dániában bevezetett gyakorlatról, mely a szülőt teszi felelőssé, ha gyermekének rosszak a fogai? Gyakorló fogorvosként kíváncsi vagyok mit gondol erről?

Az, hogy alkalmazható-e ez a dán gyakorlat és hogy hogyan, azt nem tudom. Azt látom viszont a napi gyakorlatban, hogy a 7-8 éves gyerekek szülei új gondolják, hogy gyermekük már túl nagy ahhoz hogy ellenőrizzék nekik a fogmosást. Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy a dental higiénikus kolléganőnkhöz jelentkezzenek be fogmosás oktatásra, akár a saját, otthoni fogmosó készletükkel is jöhetnek. És legyen ott a szülő is, hiszen sokszor a szülő sem tudja pontosan, mi a helyes technika. És otthon, ha nem is minden alkalommal, de szúró próba szerűen, plakk festő tabletta vagy folyadék segítségével ellenőrizzék a szülők a gyermeket. Az már sikerült elérnünk talán, és általánosan elfogadott a szülők körében is, hogy a szájhigiénia fontos. Egyre többen járnak éves kontrollra, rendszeres professzionális tisztításra és hozzák magukkal a gyereküket is. Ez a legjobb módszer, hiszen a jó mintát követve tanul a legjobban a gyermek.

Ha már tanulást említette, akkor nem kerülhetjük ki a technológiai fejlődés kérdését. Kelet-Közép-Európában elsőként a Semmelweis Egyetem indított digitális fogászati tervezés szakot a Neumann János Egyetemmel közösen. Aki kimarad az egyszer csak lemarad?

Az említett képzés főképp a Fogtechnika digitalizációjára irányul. Mi is 3D fogsor szkennerrel vesszük a mintát a fogsorokról egy készülő implantációs pótlás vagy esztétikus kerámia héjak esetében. Vannak olyan folyamatok, amikor még a hagyományos lenyomatvételi eljárás még mindig pontosabb, de a legtöbb munkafolyamat digitalizálható. Jelentősen megkönnyíti ez a kommunikációt a technikával, ami akar több száz km-re is lehet. Maga a pótlás készítése is 3D nyomtatott mintára készül, illetve pl. héjak vagy koronák esetében egyetlen tömbből marja ki egy gép a digitálisan tervezett pótlást. Fogszabályozó készüléket akár a székesfehérvári fogtechnikai laboratórium is képes már nyomtatni. Mindezen technikák már nem a hagyományos fogtechnikai tudást igénylik, inkább egyfajta informatikai hozzáértést a különböző programokhoz. Információim szerint erre hozták létre ezt a szakot, ugyanis volt szerencsém beszélni a szakot elindító kollégával a tervekről.

"A fogorvos munkáját nem látom hogyan tudná egyelőre helyettesíteni a mesterséges intelligencia."
Fotó: Várfok Dentál

Lassan elérkezhet az idő, amikor a fogorvos helyett mesterséges intelligencia veszi át a szerepet?

A fogorvos munkáját nem látom hogyan tudná egyelőre helyettesíteni a mesterséges intelligencia. Az ember két kezének finom motorikája egy szájüregen belül olyannyira precíznek kell hogy legyen és az adott szituáció minden emberben olyannyira különböző, hogy egyelőre nem helyettesíthető robotikával sem. 

Miben tud segíteni mégis az új technológia a fogászat területén?

A digitális felvételek értékelése már AI segítségével történhet. Rtg. vagy CT. felvételek elemzésére léteznek különböző programok. Sőt a fogszabályozás területen én is használok már ilyen online felületet. A páciens Rtg., fogsor scan, arc és fogsor fotóit képes elemezni a program. Diagnosztikára emberi felülvizsgálat mellett alkalmas de például terápiára már kevésbé. A fogorvos tapasztalata és gyakorlata nélkül ugyanis még egy program nem alkalmas megfelelő és hasznos terápiát javasolni. A rendelőnkben elérhető láthatatlan sínes, Invisalign típusú fogszabályozás tervezésének egy része is mesterséges intelligencia segítségével történik. Viszont nagyon fontos kiemelni, hogy nem lehet csak erre rá bízni egy kezelés megtervezését. De a kezelés folyamatának ellenőrzésére, illetve hogy a tervezett fogmozgatás valóban megvalósul-e, már vannak használható programok. Például ha a száj szkennerrel vett információkat betápláljuk egy programba, pontosan követhetjük a fogmozgatás sikerességét, de azért az emberi irányítás még nélkülözhetetlennek tűnik a fogorvosi rendelőkben. 



 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában