Frissen Fejérből

2024.06.06. 16:30

Ez az éjszaka más lesz, mint a többi

Érdemes lesz fent maradni június 22-én, hiszen ekkor tartják országszerte, így megyénkben is a Múzeumok Éjszakáját. Székesfehérváron 26 helyen közel száz eseményen – rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, kézműves és családi foglalkozásokkal – várják majd a látogatókat a szervezők.

Gombor Lili

A rendezvény plakátja

A Múzeumok Éjszakájának idei témája a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódva a gólpassz. Az Országzászló téri kiállítóhelyen Megy a labda vándorútra, Passzold tovább! Családi nyomozás várja az érdeklődőket. Az állandó néprajzi kiállítástól indulva és oda visszatérve, a Szent István Király Múzeum hat állandó kiállítását érintve fedezhetjük fel azokat a tárgyakat, dokumentumokat, érdekességeket, amelyek a labdához és történetéhez kapcsolódnak. A legjobbak és szerencsések értékes jutalomban részesülnek! Aki pedig nem fáradt el kellőképpen a játékban az csatlakozhat a Középkezdés című rendezvényhez, ahol népdalénekes „edzésen" vehet részt Berki Lillával.
A Szent István Király Múzeumhoz kapcsolódik a Rendház (Székesfehérvár, Fő utca 6.) programja, amelyen A mérgek litániája nevű installációt lehet majd megnézni. Teller Péter stílszerű installációja a Rendház díszudvarán bemutat több olyan mérgező gyógynövényt, amelyeket régen is, de ma is alkalmaznak a gyógyászatban. A rendház udvarán tart előadást a gyógynövényekről és mérgekről Szima Viktória. Tematikus és kurátori tárlatvezetések várják a közönséget a Hadi mustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállításon.

Mindezek és még jóval több program várja az estig kitartókat. A város annyi programmal készül, hogy felsorolni is nehéz, ezért mindeképp érdemes alaposan átnézni az esemény programját, amely ezen a linken keresztül érhető el.

A rendezvényeket, hatéves kor fölött, kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagokat június 15-től – a rendezvény napján 23 óráig nyitva tartó – Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet beszerezni, ezen kívül – korlátozott számban – a legtöbb helyszínen is hozzájuthatnak a látogatók.

A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők, az ajánlott minimális hozzájárulás összege ötszáz forint. A befolyt összeggel a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért szervezetet támogatják a rendezvény látogatói.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában