Új rendszer

2024.06.28. 19:00

Hétfőtől végleg megváltozik a palackok visszaváltása

A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerért felelős MOHU Zrt. beterítette az egész országot a visszaváltó automatákkal, amelybe később bekerülő palackok csomagolása július elsejétől teljesen megváltozik.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az év hetedik hónapjának első napjától némi kivétellel nem forgalmazhatók italok olyan csomagolásban, melyek nem alkalmasak visszaváltásra.
Felfutása után napi több millió italos palackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai.
A rendszer már az év eleje óta él – erről a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatot elnyert MOHU Zrt. volt köteles gondoskodni –, de csak fél gőzzel működik, mert az arra kötelezettek haladékot kértek. Ez a haladék azonban június utolsó napján – most vasárnap – lejár, írja az Origo.
 

A 2024. július elsejei határidő a gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a határidő után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni. A legtöbb italnál 50 forintos betétdíjat kell fizetni, amit csak abban az esetben kaphatunk vissza, amennyiben az üres palackot az egyik MOHU automatába dobjuk. Azonban a régi csomagolással rendelkező termékeket a boltoknak nem kell kidobni, így a régi, nem visszaváltható termékekkel is találkozhatunk egy ideig.
 

A hagyományos sör dobozos csomagolásáért még nem számolták fel az 50 forintot, de az alkoholmentes és ízesített sörökön a betétdíj már életbe lépett.
A dobozos üdítőitaloknál az egyetlen betétdíjas termék cikkünk írásának pillanatában a Coca-Cola Zero.
Az üveges sörök esetében 25 forint a visszaváltási díj, mivel ezeknek egy része újratölthető, a gyártó határozhatja meg, mennyi legyen a betétdíj, így van esély, hogy marad a 25 forint. Az új rendszer miatt akár azonban 50 forint fölé is növekedhet a csomagolások ára, erre példa a Piroska szörp, amely üvegéért 178 forintot kell fizetnünk.

A januárban útjának indított visszaváltórendszernél már napi négyszázezer betétdíjas palackot váltanak vissza az emberek, ez a szám várhatóan a rendszer felfutása után több millió palackra növekszik. A MOHU továbbá körülbelül négyezer automatával tervezett a visszaváltó rendszer felfutására, ehhez képest a mostani fázisban háromezernél tart. Azokban a boltokban, amelyekben nem fér el automata, kézi visszaváltásra van lehetőség.
Jellemzően ezek kisebb boltok, üzlethelyiségek. A visszaváltó automaták mellett a MOHU tovább növeli a kézi visszaváltó pontok számát az eredményes működés érdekében.

Szerző: Kovács Patrik

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában