A lakosság változást akar

2024.06.26. 15:00

Korzótól az uszodáig: így látja a leendő velencei polgármester

Különös újdonságot hozott a magyar közéletbe az az átmeneti állapot, melyet az előrehozott választás generált a települések életében. Velencén a lakosság egyértelmű üzenetet közvetített, amikor kimondta: változást akar. Krausz György most, júniusban még nem jogkörrel rendelkező polgármester, de októberben átveszi a városvezetői pozíciót. Arról kérdeztük, mit tehet addig, s mire készül ezt követően?

S. Töttő Rita

Krausz György

Fotó: Horváth-Szabó Nóra

Június 9-én megnyerte a polgármesteri választást Velencén, viszont a széket októberben veheti csak át. Mit tehet ilyenkor a győztes fél, milyen lehetőségei vannak, illetve konkrétan mit tervez tenni ez idő alatt?

– Jogi lehetőségek ebben az átmeneti időszakban nincsenek, tehát a városért továbbra is a jelenlegi vezetés felel. Addig is számos teendőm lesz azonban, mert szeretnék felkészülni erre a nagy és felelősségteljes feladatra. Figyelemmel kísérem az önkormányzat munkáját, részt fogok venni a testületi üléseken.

A lakosság és a közvélemény egyik fő kérdése, vajon mi lesz a Velence Korzóval? Éppen 10 éve a helyi turisztikai élet egyik központja, mégis az látható az elmúlt pár évben, hogy nem sikerült ebből előnyt és erényt kovácsolni. A ráépítési per lezárult, ellenben ott egy fontosabb ügy, az üzemeltetői szerződés pere. Nagy eséllyel a bíróság nem tesz pontot a végére a polgármesteri szék átadásáig. Mik tehát az elképzelések?

– A Korzó minden választás alkalmával és azon túl is sarkalatos pontja Velencének. Már az építkezés kezdetén heves érzelmeket váltott ki, ami csak tovább fokozódott, amikor leállt egy időre a projekt. Amikor pedig az üzemeltető élni kívánt a ráépítési jogával, újabb indulatokat generált a népszavazási kezdeményezés. A 2019-es új képviselő-testülettel pedig az üzemeltető és az önkormányzat között is feszült lett a helyzet, melynek a vége az üzemeltetői szerződés egyoldalú, azonnali felmondása lett. Ennek a pernek azonban még messze nincs vége. Ezek a feszültségek nagyon nem tesznek jót Velencének, nagyon nem jó senkinek – sem a velenceieknek, sem pedig az ide látogató turistáknak. Éppen elég kárt szenvedett Velence, amikor a Velencei-tó vízszintje rekord alacsony volt, a negatív hírverés pedig azt a maradék turistát is elriasztotta, akik még visszajártak. Nagyon megsínylette ezt a velencei turizmus, az itt élő és itt dolgozni akaró emberek egyaránt. Mára a Velence Korzó is ugyanígy veszített vonzerejéből, ami nem is csoda, hiszen mostanra mindenki a kerítéssel azonosítja, ami a Korzó és a Velencei-tó között húzódik. Ez a kerítés fizikailag és szimbolikusan is gátolja azt a szabadságérzetet, ami egy szabadstrandhoz hozzátartozik. Akármi lesz tehát a per vége, az egyezség része kell legyen az, hogy az a kerítés onnan eltűnjön. Az üzemeltetési szerződést tárgyaló bírósági döntést megvárjuk, s majd annak fényében dönthetünk a továbbiakról.

Öt éve, azaz éppen a 2019-es választási eredmények óta áll a velencei uszoda helyszíne felett a kérdőjel, akár egy lebegő bárd. Mi lesz ezzel a projekttel?

– A jelenleg regnáló, 2019-ben mandátumot nyert képviselők és polgármester kampányígéretében szerepelt, hogy nem szeretnének Velencén uszodát. Én azt gondolom, ez súlyos hiba volt. Páratlan lehetőség volt ez ugyanis, nem csak Velencének, de az egész régiónak. Az sem szerencsés, hogy az uszoda helyén tátongó gödör évek óta a város szégyenfoltja. Igyekeztem tájékozódni ezzel kapcsolatosan és az most biztosan elmondható, hogy ma már nem állnak rendelkezésre azok a TAO források, amelyeket akkor fel lehetett volna használni erre a célra. Az önkormányzatnak uszodaépítésre saját forrása nincs, így az kimondható, ez a projekt ebben a formában már nem tud megvalósulni. Olyan megoldást kell majd kitalálni, ami javítja a városképet, a velenceiek érdekeit képviseli, kényelmi lehetőségeit javítja.

Ez a választás tehát nem szimpla győzelem, inkább lehetőség?

– A velencei választási eredmények sem bennem, sem a testület megválasztott tagjaiban nem azt az érzést generálták, hogy úgy érezzük, miénk a világ. Inkább az az érzésünk, hogy hú, mennyi mindent helyre kell raknunk! Ez egy nagyon felelősségteljes állapot, amiről már most tudjuk, hogy óriási mennyiségű munkát igényel. Rengeteg mindent helyre kell tenni, s közben számomra első helyen szerepel továbbra is az, hogy az emberekkel napi kapcsolatot ápoljak. Merthogy én úgy gondolom, nem egyszerűen választást nyertünk, hanem bizalmat kaptunk a velenceiektől. A lakosság ezzel megmondta: változást akar és ennek lehetőségét bennünk, a mi programunkban látja. Mert érzik: én minden velenceiért dolgozni fogok – így velünk azok is jól járnak, akik nem ránk szavaztak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában