Állatkínzás miatt indult eljárás

2024.06.29. 13:30

Megrázó esettel szembesültek a FEMA állatmentői

Bejelentés érkezett a napokban a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesülethez, hogy egy dégi ház udvarán elhanyagolt, borzalmas állapotban lévő élő és már elhullott haszonállatokat találtak. Figyelem, a cikk megrázó képsorokat tartalmaz!

Gombor Lili

Állatkínzás miatt tettek feljelentést a sertések tulajdonosa ellen

Fotó: FEMA Állatmentők

A napokban Dégről érkezett lakossági bejelentés a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesülethez: a bejelentő által küldött fotón két nagyobb és egy kismalac volt látható, mindhárom állat siralmas állapotban volt. Később kiderült, hogy több állati tetem is van az udvaron. A helyszínre a rendőrség is kivonult, a hatóságok hajnali 1-ig dolgoztak a helyszínen.

Fotó: FEMA Állatmentők

A bejelentés  követően a Fema elindult a megadott címre, ahol sikerült egy olyan területre bejutniuk, ahol bár ott voltak a disznók, de maga a terület a szomszédhoz tartozott, aki beengedte az állatmentőket. – Innen sikerült belátnunk arra a részre a sertések tulajdonosának háza mögött, ahol még négy, hasonló állapotú, alultáplált sertést találtunk. Ekkor értesítettük a 112-t, akiken keresztül a helyszínre érkezett egy hatósági állatorvos a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. A hatósági állatorvos az akkor tapasztaltak alapján kérte a rendőrségtől a helyszín további átvizsgálását. A tulajdonost értesítették, hogy amint lehet, jöjjön a helyszínre. További nyomokat kerestünk a ház udvarán, s megtaláltuk két, nagyobb méretű sertés tetemét, valamint egy malac csontvázát, két elpusztult, szinte már mumifikálódott nyulat és két elhullott szárnyast. A tetemek olyan állapotban voltak, hogy a halál pontos oka már nem megállapítható – mondta el megkeresésünkre Bence Lajos, a Fema műveletirányítója.

 

A tulajdonos birtoka felett forgalmi zárlatot rendelt el a hatóság, eszerint se ki, se be nem érkezhet állat a területre. Járványügyi intézkedések miatt (sertéspestis kockázata) még életben lévő sertéseket sem lehet elszállítani. A tulajdonosnak a vizsgálat lezárultáig kötelessége biztosítani az állatok megfelelő ellátását, tartását és garantálnia kell azt, hogy az állatokat nem szállíttatja el sehová. A hatóság részéről nyomozás indult az ügyben, így a Femának már nem kellett külön feljelentést tennie állatkínzás gyanúja miatt.

Fotó: FEMA Állatmentők

A FEMA a közösségi oldalán azt írta az eset kapcsán, hogy "közel 8 éves tapasztalat után is azt mondhatom: ilyet még nem láttam!". Bence Lajos elmondta, hogy bár a lovasberényi telephelyükön mentett kutyák és macskák leltek ideiglenes menedékre, állatmentőként minden bántalmazott, balesetet szenvedett állattal foglalkoznak, így haszonállatokkal is. Hangsúlyozta, hogy ők nem állatmenhely, akik a gazdátlan, de egészséges állatokat begyűjtik, a FEMA állatmentéssel foglalkozik, tehát olyan állatokkal, akiket bántalmaztak, rossz körülmények közt tartják őket.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában