Szoboravató ünnepség

2024.06.28. 20:00

Móricz Zsigmond mellszobrot avattak a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában

Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója alkalmából tartottak szoboravató ünnepséget péntek délután a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában, ahol nemrég egy eddig fel nem állított Móricz Zsigmondot ábrázoló mellszoborral bővült a parkban lévő szobrok sora.

Déri Brenda

Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója alkalmából tartottak szoboravató ünnepséget.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A péntek délután felfedett mellszobor Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész eddig fel nem állított Móricz Zsigmondot ábrázoló mellszobornak bronz változata és Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész, Somogyi József tanítványa készítette el Baráth Fábián szobrászművész közreműködésével – e szobor avatóünnepségét tartották a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, ahol elsőként Rodics Eszter intézményigazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd ezt követően L. Simon László József Attila-díjas író, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója a szobor idekerülésének előzményeiről mesélt. Mint mondta az eredeti Somogyi által készített gipsz Móricz mellszobor a Magyar Írószövetség tulajdonában áll és akkor figyelt fel rá, amikor maga is az Írószövetségben dolgozott. Ahogy kedélyesen megjegyezte: sokáig kerülgette az eredeti szobrot, mire elhatározta, hogy utánanéz készítőjének, akiről történetesen kiderült, hogy Somogyi József az. Habár ő maga jó néhány alkalommal erős kritikát fogalmazott meg a szobrászművész munkásságáról, bevallja készült azért számos kiemelkedő szobor is a kezei alatt, ide értve a Móricz Zsigmond mellszobrot, amelynek bronz változata mostantól a Halász-kastély parkját gazdagítja. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

– Két okból fontos a mai szoboravatás, egyrészt Móricz Zsigmond a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb írója, másrészt pedig leróhatjuk tiszteletünk Somogyi József előtt, annál is inkább, hiszen kérésünkre az ő tanítványa, Pogány Gábor Benő készítette el az itt látható bronz mellszobrot – hangzott el L. Simon Lászlótól.

Az avatóünnepség Móricz Zsigmond méltatásával folytatódott, amelyet Erős Kingától, József Attila-díjas kritikustól, a Magyar Írószövetség elnökétől hallhattak a jelenlévők, aki sok egyéb mellett úgy fogalmazott Móriczról, mint aki a magyar realista próza legnagyobb alakja. 

– A nagy írók, a legnagyobbak minden esetben arról ismerhetők fel a leginkább, hogy az igazat mondják. Az igazat és nem csak a valódit. Olyan író volt, aki a világ dolgai és tüneményei mögött rejtőző lényeget elementáris erővel tudta megragadni és látni –.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően Nagy János, Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár is megosztotta ünnepi gondolatait, melyben végén kiemelte: 2010 óta a legfőbb feladat, hogy begyógyítsák azokat a sebeket, amelyeket a kommunizmus és a rendszerváltás utáni zavaros időszak ejtett a magyar vidéken. A gyógyítás egyik legjobb módja pedig kulturális örökségünk megőrzése, újrafelfedezése és továbbadása. 

Az ünnepi beszédek és méltatás után lehullt a lepel a Pogány Gábor Benő készítette Móricz mellszoborról is. 

Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész készítette el az eredeti szobor bronz változatát. 
Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Az avatóünnepségen a fentiek mellett számos helyi művész, alkotó és ismert ember részt vett, köztük Miklósa Erika opera-énekesnő, maga a bronz változat készítője Pogány Gábor Benő szobrászművész és Kápolnásnyék polgármestere, Podhorszki István is. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában