Külső megújulás

2024.06.05. 13:48

Pedagógusok és diákok keze munkáját dicséri a Szent István Technikum előkertje (videó)

Hosszas tervezési munkálatok után, a diákok és a pedagógusok keze munkájának köszönhetően újult meg a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola előkertje. A színpompás kompozíció az intézmény fennállása 85. évfordulójának is emléket állít.

Héjj Vivien

Az előkertbe kőmozaikok is kerültek, amelyek az iskola nevét és a jeles évfordulót is hirdetik

Fotó: Sinkó Viktória / FMH

A történelmi belváros peremén álló, nagy múltra visszatekintő intézmény előkertje látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. A korábban hatalmas fákkal, bokrokkal eltakart épület immáron előléphetett a takarásból, s az előtte lévő, gondozott kiskert méltó módon üdvözli az intézménybe érkezőket.

A kert ünnepélyes átadása egyúttal tökéletes alkalmat biztosított az intézmény fennállásának 85. évfordulójának megünneplésére is. Szécsi Ildikó, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum igazgatója arról beszélt, mivel az iskola lokációja miatt nap mint nap sokan elmennek az épület előtt, fontos a szép környezet kialakítása, s egyúttal köszönetet mondott a kivitelezéshez szükséges anyagi támogatásért Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselőnek.

A kert ünnepélyes átadása egyúttal tökéletes alkalmat biztosított az intézmény fennállásának 85. évfordulójának megünneplésére is
Fotó: Simon Erika

– Az iskola a hírnevéhez méltóan, a város zöldítési programjához csatlakozva megálmodta és megvalósította ezt a szép zöldszigetet a város közösségének nagy örömére – fogalmazott Lehrner Zsolt alpolgármester, aki az ünnepi évforduló kapcsán felidézte: az iskola fennállásának 85 éve alatt számos kiváló tanár tanított az intézmény falai között, amely megannyi kiváló szakembert és közéleti személyiséget adott a városnak. Itt tanult például Sohonyai Edit író, Tornyai Gábor atya, Tárnok Ákos zenész, Aracsi Norbert filmrendező és Majoros Andor táncpedagógus is.

Az intézmény 2020 óta a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum fenntartásában működik. Hoczek László József, a KASzC főigazgatója az épület előtt állva felidézte: amikor először lépett be az intézmény kapuján, akkor ezen a helyen egy már-már átláthatatlan bozótos fogadta, amelyből az igazgatóhelyettes, a tanárok és a diákok munkájának köszönhetően egy gyönyörű zöld oázis keletkezett.

– Azt gondolom, egy élelmiszeriparral, agrárképzéssel foglalkozó intézménynek igenis példamutatóan kell eljárnia még egy olyan városban is, amely alapvetően nem az agráriumról, hanem sokkal inkább a szolgáltatásokról, az iparról, a kereskedelemről, a közgazdaságtanról szól. Az intézmény olyan, szakmai versenyeken elért eredményeket tudhat maga mögött, amelyek országosan is példaértékűek az agrárszakképzésben. Remélem, hogy ez a projekt is nagyon jó kezdet ahhoz, hogy az intézmény felfelé ívelő pályán kezdjen mozogni a következő években, évtizedekben. Ehhez mind a várossal, mind az agrárminisztériummal igyekszünk jó kapcsolatot tartani, a város érdekeit képviselve olyan, az intézmény minőségét javító beruházásokat eltervezni és megvalósítani, amely eredményeként az ódon falak között működő iskola egyre közelít a ma elvárt színvonalhoz – fogalmazott a főigazgató, aki újságírói kérdésre elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő években az intézmény homlokzatának felújítása is megvalósulhasson.

A fotótabló az előkertben zajlott munkafolyamatokat mutatja be
Fotó: Sinkó Viktória / FMH

Az iskola előkertjének megálmodója, tervezője és a munkálatok egyik aktív résztvevője volt Scola Omar szakmai igazgatóhelyettes, aki a 85. évforduló kapcsán beszédében felidézte: az iskola története során mindig fontos szerepet játszott az oktatás minőségének fenntartása és fejlesztése.

– Képzéseink számos szakembert adtak már az országnak, akik hozzájárultak a vidék fejlődéséhez és az ország élelmezésének biztosításához. Az emlékpark története különösen fontos számomra. Egy szeptemberi napon lejöttem az iskola elé, és néztem milyen szörnyű állapotban van, és arra gondoltam, ezen változtatni kell. Felmértem a terepet, papírra vázoltam a terveket, ötleteket, melyek többszöri módosításával jött létre mindaz, amit most láthatunk – foglalta össze Scola Omar.

A tereprendezési munkálatok kapcsán elhangzott: a területre korábban beültetett növények az iskola udvari részébe kerültek, a veszélyes fákat szakemberek segítségével vágták ki. A nagyjából fél méter mély talajcsere után a növények kiválasztása és beültetése következett. Előbbi során fontos szempont volt, hogy árnyéktűrő fajtákat ültessenek az iskola elé. Az előkertbe kőmozaikok is kerültek, amelyek az iskola nevét és a jeles évfordulót is hirdetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában