Hangzó Helikon Fesztivál

2024.06.10. 07:00

Sztárfellépők az énekelt vers ünnepén Bicskén (videó, galéria)

Bicske adott otthont a Hangzó Helikon Fesztiválnak, amelyen olyan neves magyar előadókkal találkozhatott a közönség, mint Palya Bea, Sebestyén Márta, Szalóki Ági vagy a Kaláka.

Gombor Lili

Andrejszki Judit és Sebestyén Márta koncertje, közreműködött ifj. Szerényi Béla

Fotó: Gombor Lili / FMH

Jóllehet vasárnap országszerte választási lázban égett minden település, a bicskeik és az oda látogató érdeklődők nagyszabású kulturális programba kóstolhattak bele. Bicskén, a Lajtha Ház Kulturális Központban tartották ugyanis a közel húszéves Hangzó Helikon Fesztivált, melyet azzal a céllal hívtak életre, hogy ápolja és továbbörökítse az énekelt vers műfaját. A fesztivált Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitotta meg. – A versek mindig a az indentitásunk részét képezték, a vers épít, bátorít és vigasztal. Régebben csak énekelt versek voltak, és szerencsére van egy olyan hagyományunk, többek között Gryllus Dánielnek és a Kalákának köszönhetően, amely nemcsak régi, hanem mai költőket is megzenésíteni hivatott. Ezek az előadók és az általuk közvetített megzenésített versek segítenek abban, hogy birtokoljuk a magyar nyelvet. Vannak gondolataink, érzelmeink, melyeket talán nehezen fejezünk ki, de a versek szavakat adnak ezeknek a gondolatoknak és érzelmeknek. Valamint a fiatal nemzedékeket számtalan hatás éri, és a magyar kormány érzi annak felelősségét, hogy meg kell őriznünk kultúránkat. Így a fesztiválon is törekszünk arra, hogy legyenek fiatal előadók is, akik aztán továbbviszik ezt a lángot – fogalmazott a miniszter.

Bár zenei fesztiválról van szó, s így joggal gondolhatnánk, hogy főleg a felnőttek érdeklődésére tarthat számot az esemény, a szervezők a legkisebbekre is gondoltak, és színes programokkal várták őket is. A napot Szalóki Ági koncertje nyitotta, aki nemcsak énekelni, hanem táncolni is hívta a gyerekeket, akik hatalmas lelkesedéssel követték az énekesnő instrukcióit: ha kellett, ugráltak vagy éppen helyben versenyt futottak, majd kifáradva pihentek meg a színes babzsákokon.

A kicsik energiája azonban majdhogynem kiapadhatatlan, s jól tudták ezt a szervezők is, így a folytatásban a Belvárosi Betyárok húzták a talpalávalót a fiatal közönségnek. A felnőttek sem maradtak azonban zenei élmények híján, a délután java már nekik kedvezett. A közönséget az esemény házigazdájaként Tessely Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a népi kultúra, valamint a vers, az ének és a ritmus a magyar ember szívügye. Ezen gondolatok jegyében Sebestyén Márta és Andrejszki Judit lépett színpadra a Lajtha Házban, ahol a nézőtér zsúfolásig megtelt. Sebestyén Márta magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig magyar régizenei örökség művelője, előadóművészként itthon és világszerte viszik hírét zenei anyanyelvünknek. Műsorukban olyan dalok és zenék csendültek fel, amelyek évszázadokon és népeken ívelnek át, és amelyek az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkeznek. A gyerekek ez idő alatt sem unatkoztak, hiszen például Sebestyén Márta varázslatos hangja még az édesanyjuk karjában fekvő legkisebb gyerkőcöket is rabul ejtette; volt, aki elaludt édesanyja vállán, más pedig érdeklődve figyelt. A népi dallamok kedvelőit a nap hátralevő részében Palya Bea és a Kaláka koncertje várta. Palya Bea először önálló koncertet adott, majd a nap zárásaként a Kaláka műsorában közreműködőként lépett színpadra. Más stílust képviselt a fesztiválon a Platon Karataev duó, amelynek harmadik nagylemeze tavaly januárban jelent meg, most pedig az új album számai mellett korábbi szerzeményekkel is készültek a közönségnek, amelyet a zenekar egy sajátos, absztrakt gondolkodású világba kalauzolt el.

A Hangzó Helikon Fesztiválon érezhető volt, hogy a szervezők kitettek magukért, és igyekeztek egyensúlyba hozni a kicsiknek és a nagyoknak szóló műsorokat. A felnőtteket várta az írósarok is, ahol neves írók beszélgettek írásaikról, az életükről, és az írás mesterségéről, amit felolvasásokkal kísértek. A gyermekeket a nekik szóló zenei programokon kívül számtalan egyéb elfoglaltság várta. A Lajtha Ház udvarán húsz különböző népi fajátékot próbálhattak ki a gyerekek, köztük olyan ügyességi játékokkal, mint a bárány terelgető vagy a csigaverseny. Mindemellett négy különböző helyszínen várták kézműves foglalkozások az alkotni vágyókat, akik, amint elkészültek egy-egy dísszel vagy karkötővel, már vették is az irányt a kosárhinta felé. A kislányok körében nagy népszerűségnek örvendett az arcfestés, s míg készült a cica vagy lepke minta, a kicsik már le is adták a rendelést egy virágra, esetleg kutyára a mellettük lufit hajtogató bohócnak. Akik megéheztek a nap folyamán, azokat házias ízek várták a fesztivál standjainál, ahol számos finomság közül lehetett választani. A nap végére azonban nemcsak a jóllakottság és a fáradtság volt garantált, hanem a szellemi feltöltődés is, amelyet a Hangzó Helikon Fesztivál igényes és színvonalas kulturális programja garantált.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában