Lezárult az ügy

2024.06.26. 20:00

Vége a vitának: a Don Bosco Nővérekhez kerül a tordasi iskola tulajdonjoga

Régóta húzódik Tordason az iskola tulajdonjogának átadása miatt kitört vita, amiben mindenkinek van véleménye a községben. Az ügy végére most végre pont került, az önkormányzatnak és az intézményt fenntartó Don Bosco Nővéreknek sikerült egyezségre jutnia.

Borsányi Bea

Tordason komoly ellentéteket okozott az iskola tulajdonjogának átadási kötelezettsége

Fotó: FMH Archív (Pesti Tamás)

2022 év végén jelent meg az a törvény, mely lehetővé tette az egyházi fenntartású intézmények esetében, hogy a fenntartó átvegye az általa működtetett ingatlanok tulajdonjogát. A törvény adta lehetőséggel Tordason a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát 2018 szeptemberétől fenntartó Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek is élni kívántak. Igényüket 2023 februárjában jelentették be, a településen pedig elszabadultak az indulatok. Ez részben érthető, hiszen az iskolát a tordasiak maguk építették, sokan kötődnek hozzá érzelmileg. Az erős érzelmi kötelék azonban, jelen esetben, nem érv a bíróságon. 

A képviselő-testület számára az is gyorsan kiderült, a törvény értelmében, nincs választási lehetőségük, ha a fenntartó kéri, az önkormányzatnak át kell adnia a tulajdonjogot. Juhász Csaba polgármester ezért egyfajta köztes megoldásként olyan külön megállapodástervezet kidolgozását szorgalmazta, ami tartalmazza, mit kér és mit vár el az önkormányzat a Nővérektől, ha már egyszer mindenképpen át kell adniuk az iskola tulajdonjogát. A tervezet meg is született, ám a képviselő-testület tagjai – a polgármester kivételével - végül nem szavazták meg, így tavaly decemberben a fenntartó bírósághoz fordult a tulajdonjog átadásának ügyében. Ez ellen a tordasi önkormányzat idén januárban ellenkérelmet nyújtott be. 

Ugyanakkor ügyvédjük arról is tájékoztatta őket, hogy a törvény alapján a tulajdonba adás kötelező, az önkormányzat legfeljebb apróságnak számító kifogásokkal élhet a perben. A bíróság viszont várhatóan a Nővérek által benyújtott keresetben foglalt minden követelést jóváhagy, az önkormányzatot elmarasztalja, amin felül még a keresetben leírt perköltség megfizetésére is kötelezi.

Ezért aztán az önkormányzat az ellenkérelem benyújtásával egyidőben közvetítői eljárást is kezdeményezett a falu számára előnyösebb megegyezés érdekében. 

A polgármester korábban is szorgalmazta a megegyezést, ám a képviselők nem álltak mellé
Fotó: FMH Archív (Pesti Tamás)

- Az első tárgyaláson nem született döntés, de a bíróság maga is szorgalmazta a közvetítői eljárást. Ennek eredményeként végül sikerült olyan külön megállapodást kötnünk a Don Bosco Nővérekkel, amiben benne vannak az eredeti kéréseink, illetve néhány további megegyezés is született. Szerettük volna, ha a megállapodást a bíróság is jóváhagyja, de mivel olyan témákat érint, amelyek nem képezik a folyó bírósági eljárás tárgyát, ezért peren kívül kellett megállapodnunk. Ám 

a számunkra rossz megoldások közül ezzel sikerült a kevésbé rosszat választanunk

 – magyarázta Juhász Csaba.

A tordasi képviselő-testület a keddi ülésén ezúttal megszavazta a külön megállapodást. A per megszüntetését ezután a Nővérekkel közösen fogják a bíróságnál kérvényezni. A fenntartó tulajdonjogát bejegyzik, az önkormányzat pedig a külön megállapodással olyan biztosítékokat kapott az intézmény működtetésével kapcsolatban, ami a településnek is jó. Az ügy végére ezzel végre pont került.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában