Fejér évfordulós emlékei

2024.07.25. 17:00

A dunaújvárosi pékség valóságos nagyüzem

Szanyi-Nagy Judit

Befejezték az aratást

„A járási tanácsok mezőgazdasági osztályának jelentése szerint július 24-én estig a következő termelőszövetkezetek fejezték be az aratást: Az alcsúti Egyetértés, a bicskei Rákóczi, a csákvári Tolbuchin, a felcsúti Újélet, a verebi Újélet, a vértesboglári Újélet, a baracsi Kossuth, a baracsi Igazság, a nagyvenyimi Petőfi, a perkátai Kossuth, a ráckeresztúri Búzakalász, a bakonycsernyei Bakonyalja, a balinkai Málnatermelő, a bodajki Petőfi, a csókakői Váralja, a pusztavámi Sarlai, a sörédi Tavasz, a vajtai Petőfi, a nagylóki Alkotmány és a lovasberényi Újbarázda Termelőszövetkezetek” – írtuk meg 1964. július 25-én. Ugyanennek a lapszámnak a címoldaláról tudható: „A Bodakajtori Állami Gazdaság az aratás és cséplés munkáját befejezte. A munka 24 nap alatt fejeződött be, 14 nappal korábban, mint tavaly. A gazdaság kombájnosai derekasan dolgoztak, Vámos István kombájnvezető egymaga több mint 52 vagon gabonát csépelt el.”

 

Korszerű pékség

„Dunaújvárosban a Béke téren található a korszerű pékség, amely a régiekkel összehasonlítva valóságos nagyüzem. Mai nevének tartalmát pontosan fedi: kenyérgyár, sütőipari vállalat. Jelentős és fontos üzem ez. A város életében talán az egyik legjelentősebb és legfontosabb. Itt készül ugyanis a mindennapi betevő, amelyet mindenki fogyaszt: a kenyér” – mutatta be a pékséget az 1974-es Hírlap. Pável Bertalan, a vállalat igazgatója elmondta: „a Dunaújvárosi Sütőipari Vállalat – amely országos tekintélynek örvend, sok újszerű, korszerű termékének köszönhetően – több kisebb üzemmel rendelkezik. Ezek Cecén, Sárbogárdon, Dégen, Mezőszilason, Enyingen, Adonyban, Pusztaszabolcson és Ercsiben találhatók.”

 

A nyári ellátás

„A Fejér és Komárom megyei Tejipari Vállalat fehérvári üzemében nem okoz gondot a Velencei-tó környéki lakosság nyári ellátása – hallottuk Bognár Ferenc üzemigazgatótól és Héjj László kereskedelmi, gazdasági vezetőtől” – olvashatjuk az 1984. július 25-én megjelent lapban. A cikk így folytatódik: „Ami fennakadást okozhat, az a boltok megnövekedett forgalma, ott, ahol nem tudnak ütemesen felkészülni rá. A Velencei-tó nagyon érzékeny az időjárásra, egy erős szél, egy vihar kiüríti az üdülőkörzetet, ilyenkor ott marad az áru.

A vállalat Székesfehérváron egész évben naponta kétszer szállít a boltokba friss tejet, az üdülőidényben a tó környéke is naponta kétszer kap friss terméket, de ez a szám még növelhető.”


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában