Döntő

2024.07.04. 12:24

Az Év Fája döntőjében két Fejér megyei fa is

A 2024-es Év Fája vetélkedője a döntőhöz érkezett, ahol helyt kapott két Fejér vármegyei település fája is.

Déri Brenda

Forrás: evfaja.hu

A döntőbe jutott fákat a zsűri választotta ki, majd ezt követően a közönségre bízzák, hogy melyik, általuk már kiválasztott fa fogja elnyerni az Év Fája címet. A döntő nyilvános, tehát bárki szavazhat a megadott honlapon, ahol jelenleg a két megyei a negyedik, illetve a nyolcadik helyen szerepel – áll a szavazati felületen. 

De térjünk is rá, hogy mely települések és fák azok a megyéből, amelyek bejutottak a döntőbe. Negyedik helyen jelenleg 149 szavazattal Lepsény legősibb fája, melynek leírásában a következőképp fogalmaznak a fáról: 

„Településünk legöregebb fája olyan jelentőségű és tiszteletet parancsoló, hogy nemcsak a természet szépségét és erejét képviseli, hanem a helyi közösség történelmét és identitását is hordozza. Az öreg fa hatalmas ágai alatt több generáció nőtt fel, és tanúja volt a település fejlődésének és változásainak. Az ilyen fák megőrzése és tisztelete nemcsak a biológiai sokféleség szempontjából fontos, hanem a kulturális és társadalmi örökség megőrzése szempontjából is”.

Majd a továbbiakban részletezik a fa élettörténetét, melyből kiderül, hogy a helyiek 1851-ben ültették el a Nádasdy-kúria mellett kialakított botanikus kertben. 

A másik fa a megyéből, amely jelenleg a nyolcadik helyen áll 39 szavazattal az a dunaújvárosi Cimborafa, amelyet még a dunaújvárosi Cimbora klub közössége ültetett 2004-ben a József Attila Könyvtár előtti parkban. 

Forrás: evfaja.hu

Szavazni szeptember 30-ig lehet, az eredményhirdetés pedig október közepére várható. De még ez előtt, a közönségszavazás lezárulta után az is kiderül, hogy a döntős fák közül melyik fa lesz a Hős Fa cím nyertese is és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában