A kisebbség nagy napja

2024.07.05. 15:00

Bakonycsernyén lesz az országos szlováknap

A szlovák gyökereire és hagyományaira büszke nagyközséget érte az a megtiszteltetés, hogy otthont adjon a Magyarországi Szlovákok Napjának. A július 6-án tartott rendezvényen átadják majd a Lami István-díjat is, az arra érdemesnek.

Palocsai Jenő

Az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ), a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szervezésében július 6-án lesz Bakonycsernyén a Magyarországi Szlovákjok Napja.

Már délelőtt 11-kor egy fontos eseménnyel indul a nagy nap, hiszen ebben az időpontban lesz a Letelepedési emlékmű átadása, a Bercsényi utca temetőhöz közelebb levő szakaszán.

Délután fél kettőkor mindenkit ökumenikus áhítatra hívnak az evangélikus templomba. A Dózsa György út 1. szám alatti imaházban történik majd az OSZÖ Nemzetiségünkért Díjainak átadása Lami István-díj átadása.

Délután háromkor már a sportpályán és az arra épített színpadon zajlik majd a műsor, melynek keretében 15.00 órakor megkezdődik a Budapesti Szlovák Iskola tanulóinak műsora, valamint a népviselet-bemutató és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjainak gálaműsora.

A látogatók megismerhetik a magyarországi szlovákok közösségét összefogó minden szegmenst, így a nap folyamán bemutatkoznak majd az Országos Szlovák Önkormányzat intézményei, MSZKI regionális központjai, emellett lesz szlovák vásár a sportpályán és meg lehet nézni a Rákóczi utcai Szlovák Közösségi Házat is.

A sportpályán felállított gyermekudvarban kézműves foglalkozások, társasjátékok lesznek a Magyarországi Szlovákok Könyvtára és Dokumentációs Központja szervezésében, és pantomim-előadással és workshop-pal jelentkezik a Vertigo Szlovák Színház szervezésében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában