Bankrablás előtt biztonsági őr sietett a segítségemre

Palocsai Jenő

Nem teljesen vagyok olyan, mint a normális, hétköznapi emberek. Szerencsére nem vagyok különc, és sajnos nem vagyok különleges. Pusztán csak vannak olyan hóbortjaim, amik néha magukkal ragadnak és onnantól nem eresztem, legyen az bármennyire is elképesztő ötlet. Éppen egy ilyen váratlan ötlethullám csiklandozó tarajától felbuzdulva kitaláltam, hogy beugrok a bankba és veszek fel pénzt. Az amatőrök kérdezhetik, mi ebben a kunszt, szakavatottak tisztában vannak azzal, hogy néha egyszerűbb a bankrablás.

Bankrablás helyett ügyintézés
Szinte a kezemben éreztem a nagy elődeink arcképével díszített papírszeleteket
Fotó: Illusztráció / Hegedűs Márta / MW-archív

Érvényes-e, és ki szerint nem?

Az automata recepciós oszlopán úgy féltucat virtuális gombnyomást követően megkaptam a sorszámom, amivel csendesen várakoztam, mígnem a várva várt hang huszadik alkalommal engem szólított. A sok ablakból kikerestem a nekem sorsoltat és a pénztár volt. Felpörögtek az események. Én mondtam mennyit akarok, ő intézte ami kellett.

Szinte a kezemben éreztem a nagy elődeink arcképével díszített papírszeleteket, amikor a pénztáros bejelentette, hogy nem adhat pénzt, mert érvénytelen a személyim. Mondtam, hogy csak új, nem pedig érvénytelen, de hajthatatlan volt.

Megváltóként jött a fiókvezető

Újabb sorszám, újabb várakozás, másik ablak, és egy kedves hölgy mindenben segített volna, ha nem lett volna szerintük érvénytelen a személyim. Sok sikertelen próbálkozás után, melyből a szomszéd ablakban ülő is kivette a részét, hívták a fiókvezetőt. Akkor megnyugodtam, talán ő majd megbirkózik ezzel a nem mindennapi feladattal, és átírja a szigszámot. Mikor megtörtént, azt javasolták, hogy inkább az ATM-ből vegyek ki, ne a pénztárból, de a gép elutasított.

Bankrablás helyett ügyintézés
Mikor az ATM se működött, azon a ponton voltam, hogy inkább felkiáltok: BANKRABLÁS
Fotó: illusztráció: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az őr miatt nőtt a bankrablás esélye

Bánatosan bandukoltam vissza az ügyintézőhöz, hogy bevalljam, kudarcot vallottam az automatánál, ám ebben a bankban egy különleges biztonsági őr dolgozik. Az a fajta akinek nincs nagy S a mellkasán, mégis meghallja a bajba jutottak néma sikolyait, és segített. Ketten álltunk az ATM előtt, de hiába, a kért tranzakció nem teljesíthető. Amíg ez zajlott, átfutott az általam generált, hatalmas személyi adatváltoztatás a rendszeren, így amikor újra a pénztárhoz küldtek, már nem volt érvénytelen a személyim és adtak pénzt.

Nem teljesen vagyok olyan, mint a normális hétköznapi emberek, de talán ők is inkább kirabolták volna a bankot, ha tudják előre, hogy mi vár rájuk.