A vendéglátásra nem lehetett panasz

2 órája

Borászok, vadászok és halászok gyűltek össze Enyingen

Fejér vármegyei Borász-Vadász-Halász Találkozó volt szombaton Enyingen. A hagyományos összejövetel lényege, hogy a gasztronómia lobogója alatt szoros barátságok, esetleges együttműködések alakuljanak ki a borrendek, a vadászok és a halászok között. Az eseményen rendszeresen részt vesznek az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borrend tagjai is, jövőre pedig házigazdák lesznek.

Feol.hu

A Cifrakertben találkoztak a meghívottak

Fotó: Agárdy Csaba / Dunaújvárosi Hírlap

Enyingen a Petőfi parkban, a nép száján csak Cifrakertben találkoztak a meghívottak. A szombati találkozón a Noé Hegyi Szent István Borlovagrend Székesfehérvárról, a Szent Donát Borrend Csókakőről, a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adonyból, a Szent Rókus Borlovagrend Dunaföldvárról (ők Tolnai vármegyeiek, de mindig meghívót kapnak a Fejér vármegyei eseményekre), a Szent Benedictus Borlovagrend Velencéről, az Enyingi Öreghegyi Borbaráti Klub, az Enyingi Törökbálint Vadásztársaság, az Enyingi Borkedvelők Rendje, a perkátai Pénzügyőr Vadásztársaság, Adonyból a Lívia Környéke Vadásztársaság, az enyingi Rozmaring Nyugdíjas Klub vett részt. Akárcsak egy éve, a legutóbbi találkozón, ami a nadapi szintezési ősjegynél volt, ezúttal is esőre állt az idő, sőt csepergett is. Pallag Mihály főszervező, aki egyben az Enyingi Borkedvelők Rendjének elnök-nagymestere, köszöntőjében hangsúlyozta is, hogy tisztában van azzal, hogy jót tenne a földeknek egy alapos esőzés, de most abban bízik, hogy az eső nem mossa el a találkozót. Az eseményt hivatalosan Búza Krisztina, Enying alpolgármester asszonya nyitotta meg.

Az adonyi sült halnak nagy volt a keletje
Fotó: Agárdy Csaba / Dunaújvárosi Hírlap

A vendéglátásra nem lehetett panasz, hiszen minden érkezőt pálinkával és lángossal kínálták a szervezők. A lángost a Rozmaring Nyugdíjas Klub biztosította, a klub tagjai az étel készítése közben népdalokkal szórakoztatták a megjelenteket. A találkozó arra is alkalmat adott, hogy a különböző civil szervezetek vezetői eszmét cseréljenek, és a találkozó jövőjéről is beszéljenek. Schmidt Attila, az adonyi Szent Orbán Borrend nagymestere rögtön magához vette a kezdeményezést, ami nem volt véletlen. Elmondta, hogy Adonyból indult annak idején a borász, vadász, halász találkozó, sőt, eleinte mindig ők voltak a házigazdák. Majd később alakult ki a rotációs rendszer. Schmidt Attila e felvezető után mindenkit meghívott 2025-re Adonyba, mert azt szeretnék, hogy ők legyenek a házigazdák.

– Nem mi lennénk a sorosak jövőre, hanem két év múlva lennénk a házigazdák. Viszont 2026-ban húszéves lesz a borrendünk és arra is egy komoly eseménnyel készülünk. Egy évben pedig két nagy rendezvénynek nem biztos, hogy megfelelő színvonalon otthont tudnánk adni.

A megjelentek elfogadták az adonyi meghívást, így jövőre ott lesz a borász, vadász, halász találkozó.

Tercsák Lajos, a perkátai Pénzügyőr Vadásztársaság képviselőjeként azzal a javaslattal állt elő, hogy júniusban legyen a rendezvény, mivel akkor még tart az iskola, még nem mennek el az emberek szabadságra, jobban ráérnek és nincs olyan meleg, mint júliusban. Az új időpont talán segítené, hogy Fejér megyéből több szervezet is részt vegyen az eseményen, hiszen az idén is távol maradtak a móriak és az agárdiak.

Az adonyiakat képviselte az eseményen a Lívia Környéke Vadásztársaság és a Duna-menti Szent Orbán Borrend. A küldöttség sátránál két étel készült, a vadászok vaddisznópörköltje, illetve Bacsó Csaba sülthalai. Ez utóbbi nagy népszerűségnek örvendett az eseményen. A horgásztól megtudtuk, hogy minden halat, gardát, bodorkát, balint, keszeget a Dunából fogta ki.

– Néhány alkalommal mentem ki a Dunára, és fogtam ki a halakat. Egy éjszakára vízbe raktam őket, és kivéreztettem. A sütés előtt kukoricadarát, lisztet, pirospaprikát és sót keverek össze, ebbe forgatom meg a halakat, és végül forró kacsazsírban kisütöttem.

Az adonyi sült halnak nagy volt a keletje, de amikor Schmidt Attila elkurjantotta magát, hogy friss, finom a hal Adonyban, még többen kóstolták meg, Bacsa Csaba tényleg zseniálisan elkészített sült halait.

Szóval remek hangulatban telt el a nap Enyingen, már kora este volt, amikor véget ért az esemény, Pallag Mihály nem okkal értékelte az eseményt elégedetten: – Házigazdaként fárasztó nap volt, de feltételezem, hogy mindenki jól érezte magát, hiszen jókedvű, csillogó szemű embereket láttam magam körül. Köszönöm a Princess Tánc-Sport Egyesületnek, valamint Káplán György énekművésznek a színvonalas műsorát.

Szerző: Agárdy Csaba / Dunaújvárosi Hírlap

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában