Első országos iskolaőr-verseny

2024.07.06. 21:09

Hogyan lesz valakiből iskolaőr?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult le az első országos iskolaőr-verseny. A megmérettetés kapcsán utánajártunk, hogyan lehet valakiből iskolaőr, mi a feladatuk és miként zajlott a Horváth Sándor nevét viselő verseny.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolaőri rendszer bevezetését még 2020 júliusában szavazta meg az Országgyűlés, aminek értelmében 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot köznevelési és szakképzési intézményben. 

„Iskolaőrnek lenni elhivatottság kérdése, hogy ki érzi magában a rátermettséget és magabiztosságot, hogy tudja vállalni ezt a feladatot” – tudtuk meg az iskolaőr-verseny Fejér vármegyei csapatában résztvevő iskolaőrtől. Azzal folytatta: „Az iskolaőr feladatai túlnyomó részt az oktatási intézményben való rendfenntartás, illetve a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése és megakadályozása.” Eddigi tapasztalatai alapján súlyos esetekkel nem találkozott, csupán enyhe szóváltásokkal és/vagy lökdösődésekkel, ez eredeztethető abból, hogy az iskolaőr személyének megléte miatt tudják, hol a határ. Az iskolaőr a diákot elsősorban felszólítással szankcionálhatja, amennyiben ez nem segít, úgy testi kényszerrel, lefogással, legrosszabb esetben bilinccsel tudja a kedélyeket csillapítani (a bilincs is csak azt a célt szolgálja, hogy másokban ne ejtsen kárt, sérülést az illető).

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolaőri-program indulása óta tapasztalható javulás. A legtöbb probléma a 9. osztályos diákoknál tapasztalható, az új közeg és rengeteg impulzus miatt, ám pár hónap után ez a helyzet javul. Az iskolaőrök csak technikumokban vannak jelen, Székesfehérváron négy intézményben is. A versenyről Vörös Ferencné alezredest, a Fejér vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőjét kérdeztük. Elmondta, hogy ez volt az első olyan iskolaőri tevékenységgel kapcsolatos verseny, amin minden vármegye iskolaőri csapata részt vett. A tragikus hirtelenséggel elhunyt Horváth Sándorról elnevezett megmérettetés apropója a néhai iskolaőr sajnálatos halála, valamint az volt, hogy ezelőtt iskolaőr-verseny nem létezett. A győztes csapat vándorkupát nyert, reménykednek benne, hogy innentől kezdve minden évben megrendezésre kerül a verseny, amelyet az elképzelések szerint mindig más vármegye más városa fogja rendezni.

A két napos versenyben elméleti, fizikai és szituációs feladatokat kaptak az iskolaőrök. A fizikai feladatok közé tartozott a felülés, a fekvőtámasz, az állóképesség és a kerékpározás. Volt vöröskeresztes feladat is, elméletben és gyakorlatban egyaránt (például artériás vérzés vagy stabil oldalfekvés). A verseny elsődleges célja az volt, hogy az iskolaőrök találkozzanak egymással, az első hat helyezettet értékelték, a rangsort a versennyel kapcsolatos cikkünkben olvashatják.  A szervezők igyekeztek olyan feladatokat összeállítani, amellyel az őrök tapasztalati tudását tudják gyarapítani. Az iskolaőrök a verseny mellett idegenvezetést kaptak a városban, tárlatvezetést a Polgármesteri Hivatalban, valamint a múzeumot is megtekinthették.

Szerző: Kovács Patrik

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában