Az építkezés gyümölcse az eddigi sikeresség

1 órája

Csordás Csaba: Haladunk tovább a megkezdett úton, két lábbal a földön

A Bicskei TC szárnyal, kilenc mérkőzésből nyolcat megnyert a labdarúgó NB III Északnyugati csoportjában, így 24 ponttal a tabella élén áll, nyolccal megelőzve a második helyezett Érdi VSE-t. A jó teljesítmény hátteréről és a célokról beszélgettünk a csapat vezetőedzőjével, Csordás Csabával.

Szabó Róbert

Az építkezés eredménye a mostani jó szereplés Csordás Csaba vezetőedző szerint

Fotó: Kricskovics Antal

Hogy értékelné a szezon első kilenc mérkőzését?

– Az ötödik szezonnak vágtunk neki idén. A legelején azt tűztük ki célul, hogy minden évben legyen egy kis előrelépés a bajnokságban, ami tavaly valamennyire már kicsúcsosodott abban, hogy a bajnoki címért harcoltunk. Emellett úgy érzem elkezdett kialakulni egy olyan csapatgerinc, egy közösség, akikben abszolút benne van a sikeréhség. Ez egészül ki egy nagyon jó szemléletű stábbal, amellyel nem szerettünk volna komoly célokat kitűzni a nyáron csak annyit, hogy meccsről meccsre haladjunk, és próbáljuk mindegyiken győztesen elhagyni a pályát. Az eddigi eredmények az előre eltervezett és összehangolt munka, valamint a keret partnerségének a gyümölcse. A legfontosabb tényleg az, hogy előre terveztünk. Kilenc fordulóból nyolc meccset megnyertünk, ráadásul mindegyikben benne volt a dominancia a csapatban.

Mondhatjuk, hogy tényleg ez az építkezés, az összeszokottság lehet a kulcs?

– Az évek alatt folyamatosan voltak olyan játékosaink, akik ha nem is a mi kötelékünkbe tartoztak, de adtunk nekik edzéslehetőséget, hogy felépítsük őket. Ennek lett például a gyümölcse Szontágh Levente, akit sikerült felépíteni és amit most fiatal szabályos játékosként letesz az asztalra az mindenképp példaértékű. Sokszor úgy nyilatkoznak az edzők, hogy szeretnek rotálni, jó ha van egy bő keretük. Én azt gondolom, hogy nálunk nincs bő keret, de rengeteg olyan minőségi futballistánk van, aki nem csak itt az NB III-ban tette már le a névjegyét. Őket is tudatosan igazoltuk le, hogy meglegyen az a fajta összhang a csapatban, ami képes egy ilyen sikeres időszakot megteremteni. Ez is az alapja.

Az mindenképp jó, ha a fiatalabb játékosok akár magasabb szinten is rutint szerzett játékosoktól tanulhatnak.

– Következetes edző vagyok, tudok szigorú is lenni, de tisztában vagyok az öltöző másik oldalával is, hiszen futballoztam a legmagasabb szinten. Látom azt emiatt, hogy mi az, ami fontos egy ilyen közösségben és hogy kell kezelni különböző helyzeteket. A futballistáknál sokszor nem mindig csak a tudás, hanem maga a személyiség is nagyon fontos. A csapatunknak nagyszerű vezére van Sóron Tibor személyében, aki rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik és a rátermettsége is megvan ahhoz, hogy a csapatkapitányi karszalagot viselje. Mellette jó, hogy vannak olyan játékosaink, akik NB I, NB II-es tapasztalattal rendelkeznek, vagy épp válogatott kerettagok voltak, mint Tischler Patrik vagy Varga Szabolcs. Jó, hogy a fiatalok tőlük leshetik el a labdarúgás apró elemeit, mindenféleképpen jó ez az irány.

Eddig kilenc mérkőzést játszottak le idén, még nyolc van vissza a téli szünetig. Milyen következtetéseket vonhatunk le az eddigiekből?

– Jóleső érzés ez az idénykezdet, és az is, hogy sokan foglalkoznak velünk, de két lábbal a földön kell maradnunk. Meg van bennünk a realitásérzet, nem veszítjük szem elől azt a célkitűzést, hogy meccsről meccsre akarunk haladni. A következő fordulóban a Budaörsöt fogadjuk, akikről tudjuk, hogy komoly álmokat dédelgettek az idény előtt. Az első félév felénél járunk, komoly mérkőzések várnak még ránk, mint a mostani hétvégi is. Amit kiemelnék az elmúlt meccsekből, hogy az igazán fontos, "hatpontos" rangadókból jól tudtunk kijönni. Vissza van még azonban egy Mosonmagyaróvár, egy Puskás Akadémia II, valamint egy Veszprém elleni meccs is. 

A jó formát talán a kupabúcsú árnyékolja be.

– Mi sem úgy terveztük, hogy a felkészülés után nem elég, hogy kezdődik a bajnokság, de egyből egy presztízsmeccset kell játszanunk a Magyar Kupában. Az első félidő után lecseréltünk jó pár meghatározó játékost, a hosszabbításig húztuk, aztán ott az első és az utolsó percben kaptunk még két gólt, így kikaptunk. Bár furcsán hangzik, de szerintem ez így jó döntés volt. Ha a Kupában esetleg továbbmegyünk, akkor lehet, hogy az nem lett volna jó hatással ránk. Lett volna egy plusz teher, ez nem biztos hogy segített volna. Például, ha lett volna egy-egy sérültünk, akkor nehezebben tudtuk volna orvosolni a helyzetet, de így, hogy csak egy fronton kell száz százalékig koncentrálnunk az az előnyünket szolgálja. A csapat pedig bizonyította is ezt az elmúlt mérkőzéseken, például a hétvégén a III. Ker. TVE elleni rangadón is, ahonnan elhoztuk a három pontot.

Beszéljünk a hétvégi mérkőzésről. Hogy készülnek a Budaörs ellen?

– Szerencsére egy-két játékos kivételével mindenki a rendelkezésünkre áll. Mindent meg kell tennünk, hogy ismét nyerni tudjunk. A hangulat az öltözőben nagyon jó, de annak vagyok a híve, hogy a munkát azt ilyenkor is bele kell tenni, nem szabad becsapni saját magunkat, hogy majd hátradőlünk és magától jönni fognak az eredmények. Ráadásul az Érd a Veszprémmel fog játszani, így valamelyik közvetlen riválisunkkal szemben biztosan növelni tudjuk az előnyünket, ha három pontot szerzünk.

Mérkőzésről mérkőzésre készülnek, de mit gondol, mi dönthet a bajnokság végén?

– Talán a legfontosabb, hogy a közvetlen riválisok hogy teljesítenek egymás ellen. Ezért is mondtam, hogy az a legjobb az elmúlt időszakban, hogy a hatpontos rangadókból mi jöttünk ki jól, például a hétvégén a Kerület ellen. A közvetlen riválisaink botlottak, így már nyolc pont az előnyünk, jól sáfárkodtunk a meccsekkel. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy még a tizedik helyezettnek is 13 pontja van, a másodiknak pedig 16. Szoros a mezőny, ezért is mondható, hogy talán a Keleti csoportokkal szemben itt a Nyugatiaknál, mind Délen és Északon, nagyobb a harc, kiélezettebb a küzdelem. A lényeg, hogy mi az eddig megkezdett úton megyünk tovább, és remélem most hétvégén is sikerül megvalósítani azt amit beszéltünk, hogy begyűjtjük a három pontot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában