Frissen Fejérből

2024.07.04. 19:00

Így lehetnek biztonságban a gyerekek nyáron is

Egész évben, de nyáron különösen fontos, hogy gyermekeink tisztában legyenek néhány alapvető dologgal és szabállyal, amelyek a biztonságukat szolgálják. Sok gyermek megy táborozni is, ahol idegen környezetben vannak és a megszokottnál nagyobb szabadságban van részük. Hogy milyen módszerekkel növelhetjük gyermekünk biztonságérzetét, arról Vörös Ferencné, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője beszélt lapunknak.

Gombor Lili

A gyerekek a szünidő alatt többet tartózkodnak a köztereken, játszótereken, ahol nem árt óvatosnak lenni, bárhol éljen is az ember

Forrás: Illusztráció / pexels.com

A gyermekek a nyári táborokban rengeteg élményt szerezhetnek, amely nagyobb szabadsággal is együtt jár. Nincsenek ott a szülők, tanárok lépten-nyomon, a megszokottól eltérően sokaknak először kell a saját kis zsebpénzükkel gazdálkodniuk vagy éppen mobiltelefont kezelniük. A szünidő alatt is többet tartózkodnak a köztereken, játszótereken, ahol nem árt óvatosnak lenni, bárhol éljen is az ember. Vörös Ferencné, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője beszélt lapunknak arról, milyen módszerekkel tehetjük biztonságosabbá gyermekeink nyári vakációját.

– Fontos szempontnak tartjuk azt, hogy a gyerekek minél felkészültebbek legyenek a nyári vakáció alatt is, hiszen számtalanszor vannak egyedül közterületen, játszótéren. Nyilván fontos a szülőnek, hogy gyermeke a táborban is biztonságban legyen, sőt, hogy a gyermek is érezze, biztonságban van. Tulajdonképpen egész tanévet átölelően készítjük fel a gyerekeket, hiszen minden nap közlekednek, minden nap megfordulnak köztereken, ezért fontos, hogy az idegenekkel való kapcsolattartás milyen szempontrendszerhez köthető. A gyerekeknek minél korábban meg kell tanítani azt, hogy idegennel elmenni sehová sem szabad, tőlük bármit elfogadni nem szabad, valamint a lakásba sem szabad idegent beengedni, akkor sem, ha az illető azt mondja, hogy apa, anya ismerőse. Fontos, hogy felhívjuk a kicsik figyelmét arra is, hogy az ajtót sem nyitjuk ki idegeneknek! – mondta el Vörös Ferencné.

Tiltott tárgyak listája

Azt is el kell magyarázni és meg kell tanítani, hogy a táborba nagyobb értékű tárggyal, sok pénzzel menni nem szabad, ezért táborozni induló gyermekünknek ne adjunk nagyobb értékű telefont vagy műszaki játékot. A „tiltott tárgyak” listájára kerülnek az ékszerek: gyűrűk, karkötők, nyakláncok, ezek nemcsak az esetleges értékük miatt okozhatnak bonyadalmat, hanem balesetveszélyesek is. Játék, sport közben könnyen beakadhatnak valahová és súlyos sérülést okozhatnak a viselőjének.

Egyedül a parkban

Ha a gyerekek kint vannak a közterületeken és mondjuk idősebbekkel találkoznak, akik esetleg el akarják venni a gyerektől bármely értéktárgyát, fontos elmondani a gyereknek, hogy a saját testi épsége a legfontosabb, ezért ha úgy érzi, hogy ő gyengébb, mint az ellenfél és nem tud odamenni egy felnőtthöz, hogy védelmet keressen, akkor inkább hagyja, hogy elvegyék a nála lévő tárgyat. Nézzék meg jó alaposan azt a személyt, aki zaklatta őket, és a 112-es segélyhívó számot tárcsázva hívjanak segítséget. Ha bármilyen atrocitás éri a gyermeket, például leszólította valaki az utcán vagy megpróbáltak a bizalmába férkőzni, esetleg felajánlott neki bármilyen játékot, édességet vagy információt akart kiszedni belőle valaki, minden esetben mondja el a gyermek a szüleinek, hogy mi történt. Ha a szülők úgy érzik, hogy olyan információ birtokába jutottak, ami rendőrségi feljelentést igényel, azt minden esetben tegyék meg. Inkább tegyék meg a tájékoztatást, mert későbbi vagy akár azt megelőző bűncselekmény esetében fontos információ lehet, amit a szülők a bejelentéskor adnak.

Fontos a telefon

A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal is, hogy attól függetlenül, hogy esetleg a telefonjukon a telefonáláshoz nincs már pénz, a 112-es segélyhívó szám hívása ingyenes. Fontos, hogy a szülő adjon meg egy vagy akár több kontaktszemélyt, akit a gyermek vagy az, aki a gyermekre vigyáz, fel tud hívni. A kisebbek esetében, akik még nem tudnak annyira telefont kezelni, hogy tárcsázni tudjanak egy számot, a szülő állítsa be a telefonon, hogy mondjuk az egyes nyomógomb megnyomásával anya hívható, a kettessel apa és így tovább.

Apa, anya "ismerőse"

Előfordulhat, bár nem jellemző eset, hogy egy idegen azzal megy oda a gyermekhez, hogy a szülei kérték, vigye őt haza a táborból. Erre az esetre tanítsunk meg a gyermekünknek egy jelszót: ha az illető elmondja a jelszót, akkor a gyerek biztonsággal vele mehet, hiszen a szülő tud róla. Alapvetően arra kell a gyerekeket tanítani, hogy az idegenekkel mindig legyenek kellőképpen bizalmatlanok. Ez egyébként megfontolandó tanács a felnőtteknek is, hiszen a bizalmatlanság sokszor jó prevenciós eszköz is lehet. A gyerekeknél  pedig mindig legyen egy-két biztonságot adó eszköz: telefon, telefonszám, zsebpénz (nem kell sok, de ha például buszra kell szállnia, mert nem érkezett meg autóval a szülő). Nagyobb összeget azért sem érdemes adni a gyereknek, mert gyakori eset, hogy a gyerekek elveszik azt egymástól – mondta el Vörös Ferencné, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, akinek a tanácsait érdemes megfogadni, ha tényleg biztonságban szeretnénk tudni gyermekünket a szünidő alatt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában