2024.07.28. 13:00
Jól vizsgázott Fejér vármegye a Nébih ellenőrzései során
Országos szezonális ellenőrzéseket tartott a Nébih, melynek során a Fejér vármegyei élelmiszer-biztonsági felügyelők 15 ellenőrzést végeztek a vármegyében. Az eredmények pedig egyáltalán nem elkeserítőek, országos viszonylatban szépen teljesített a vármegye.
A Nébih szakemberei vizsgálták az alapanyagok minőségét és tárolását is
Fotó: Illusztráció: Pexels
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egész országra kiterjedő ellenőrzéseket tartott az eddigi nyári időszakban, mely során a strandbüféket és a street foodot árusító egységeket is vizsgálták. Ez időszak alatt a hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke pedig meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben. A Fejér vármegyében folytatott vizsgálatok azonban az országos eredménynél sokkal jobb eredménnyel zárultak.
Ezekre terjedt ki az ellenőrzés
A Nébih közlése szerint a Fejér vármegyei ellenőrzött strandbüfékben a technológiai, higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírásokat betartották. Az egységek tiszták és rendezettek voltak, valamint a higiénia biztosításához szükséges berendezésekkel, eszközökkel sem volt probléma. A szakemberek felmérték, hogy van-e elegendő üzemképes hűtő és fagyasztó berendezés megfelelő mennyiségben, e téren sem találtak problémát. A vizsgált helyszíneken az allergénekről való tájékoztatás is rendben volt. A szúrópróbaszerű ellenőrzés során lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű terméket nem találtak a hatóság szakemberei.
Az alapanyagokat is vizsgálták
A Nébib külön vizsgált olyan élelmiszereket is, mint a palacsinta, hiszen olyan összetevő szerepel benne, amelynek állaga, frissessége döntő fontosságú. A vizsgálat során a palacsintakészítés feltételeit megfelelőnek találták, az alaptészta készítéséhez a vállalkozók fertőtlenített tojást használtak az ellenőrzött egységekben.
Érdekes tapasztalatként számolt be a Nébih arról, hogy a vizsgált vendéglátóhelyek jellemzően nem használtak imitátumokat, vagyis a fogyasztói tájékoztatókon feltüntetett tejföl, sajt és a virsli valóban megtalálható volt a készételekben, azokat nem helyettesítették mással. Csupán egy esetben fordult elő, hogy a palacsintatöltelék készítéséhez imitátumot használtak, azonban a fogyasztók tájékoztatása elmaradt.
A fesztiválok sem maradtak ki
A Nébih figyelme nem kerülte el a fesztiválokat sem. A Rockmaraton 2024 és az EFOTT fesztiválokon, valamint egyéb, a helyi hatóság által ellenőrzött, street food terméket forgalmazó egységekben a technológiai, higiéniai előírásokat jellemzően betartották a vállalkozók. Imitátum termékeket itt sem használtak, a konyhakész alapanyagokat pedig biztosították. A hatóság két esetben tapasztalt élelmiszer-higiéniai, -biztonsági és -dokumentációs hibát, illetve hiányosságot. Utóbbi körben említhető probléma volt, hogy a kézmosás feltételeinek nem voltak megfelelőek, valamint többek között találtak érvénytelen egészségügyi nyilatkozatokat, elszennyeződött rovarhálót és rendezetlen eszköztárolással is dolgok akadt a hatóságoknak.
Összesen két esetben indult eljárás, a kiszabott bírság 85 000 forint volt.
Frissen Fejérből
- Táncház a Kákics zenekarral az MCC-ben
- Kiderült, mikor érkezik a város karácsonyfája!
- Hatalmas tűz Székesfehérváron: teljesen leégett a családi ház melléképülete - friss információk
- Mentális egészség a munka világában
- Megdöbbentő kegyetlenség: Tizenöt évig tartotta rabszolgasorsban