Jól vizsgázott Fejér vármegye a Nébih ellenőrzései során

Országos szezonális ellenőrzéseket tartott a Nébih, melynek során a Fejér vármegyei élelmiszer-biztonsági felügyelők 15 ellenőrzést végeztek a vármegyében. Az eredmények pedig egyáltalán nem elkeserítőek, országos viszonylatban szépen teljesített a vármegye.

Gombor Lili

A Nébih szakemberei vizsgálták az alapanyagok minőségét és tárolását is

Fotó: Illusztráció: Pexels

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egész országra kiterjedő ellenőrzéseket tartott az eddigi nyári időszakban, mely során a strandbüféket és a street foodot árusító egységeket is vizsgálták. Ez időszak alatt a hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke pedig meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben. A Fejér vármegyében folytatott vizsgálatok azonban az országos eredménynél sokkal jobb eredménnyel zárultak. 

Ezekre terjedt ki az ellenőrzés

A Nébih közlése szerint a Fejér vármegyei ellenőrzött strandbüfékben a technológiai, higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírásokat betartották. Az egységek tiszták és rendezettek voltak, valamint a higiénia biztosításához szükséges berendezésekkel, eszközökkel sem volt probléma. A szakemberek felmérték, hogy van-e elegendő üzemképes hűtő és fagyasztó berendezés megfelelő mennyiségben, e téren sem találtak problémát. A vizsgált helyszíneken az allergénekről való tájékoztatás is rendben volt. A szúrópróbaszerű ellenőrzés során lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű terméket nem találtak a hatóság szakemberei.

Az alapanyagokat is vizsgálták

A Nébib külön vizsgált olyan élelmiszereket is, mint a palacsinta, hiszen olyan összetevő szerepel benne, amelynek állaga, frissessége döntő fontosságú. A vizsgálat során a palacsintakészítés feltételeit megfelelőnek találták, az alaptészta készítéséhez a vállalkozók fertőtlenített tojást használtak az ellenőrzött egységekben. 

Érdekes tapasztalatként számolt be a Nébih arról, hogy a vizsgált vendéglátóhelyek jellemzően nem használtak imitátumokat, vagyis a fogyasztói tájékoztatókon feltüntetett tejföl, sajt és a virsli valóban megtalálható volt a készételekben, azokat nem helyettesítették mással. Csupán egy esetben fordult elő, hogy a palacsintatöltelék készítéséhez imitátumot használtak, azonban a fogyasztók tájékoztatása elmaradt.

 

A fesztiválok sem maradtak ki

A Nébih figyelme nem kerülte el a fesztiválokat sem. A Rockmaraton 2024 és az EFOTT fesztiválokon, valamint egyéb, a helyi hatóság által ellenőrzött, street food terméket forgalmazó egységekben a technológiai, higiéniai előírásokat jellemzően betartották a vállalkozók. Imitátum termékeket itt sem használtak, a konyhakész alapanyagokat pedig biztosították. A hatóság két esetben tapasztalt élelmiszer-higiéniai, -biztonsági és -dokumentációs hibát, illetve hiányosságot. Utóbbi körben említhető probléma volt, hogy a kézmosás feltételeinek nem voltak megfelelőek, valamint többek között találtak érvénytelen egészségügyi nyilatkozatokat, elszennyeződött rovarhálót és rendezetlen eszköztárolással is dolgok akadt a hatóságoknak.

Összesen két esetben indult eljárás, a kiszabott bírság 85 000 forint volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában