Frissen Fejérből

2024.07.12. 20:00

Madárinfluenza: mi a helyzet Fejér vármegyében?

Megkérdeztük a Nébihet, hogy kell-e tartani Fejér vármegyében a betegségtől. Cikkünkből kiderül, milyen intézkedések vannak érvényben a vármegyében a madárinfluenza miatt, és melyek azok a tünetek, melyekre oda kell figyelni. De vajon csak a madarak fertőződhetnek meg a vírussal?

Gombor Lili

Elhanyagolható annak kockázata, hogy a madárinfluenza embert fertőzzön meg

Fotó: Illusztráció: Pexels

Az elmúlt években a magas patogenitású madárinfluenza vírusát Fejér vármegyében csak vadon élő madarakban mutatták ki, baromfiban nem fordult elő a betegség. Éppen ezért a madárinfluenza kapcsán korlátozó intézkedés jelenleg nincs érvényben Fejér vármegyében. A betegség vadon élő madárban történő megállapítása nem von maga után járványügyi intézkedéseket – tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih).

Amennyiben háztáji baromfiállományban madárinfluenzára utaló tünetek jelennek meg (bágyadtság, étvágytalanság, idegrendszeri tünetek, váladék ürülése az orrból vagy hirtelen elhullás), akkor az állattartónak haladéktalanul értesítenie kell egy szolgáltató állatorvost vagy az illetékes állategészségügyi hatóságot. Betegség esetén a hatóság hozza meg a további intézkedéseket.

Ember kontra madárinfluenza

A madárinfluenza vírusa nagyon ritkán megjelenhet emlősállatokban is. Hazánkban eddig egy macskából mutatták ki a vírust. Annak, hogy a madárinfluenza embert fertőzzön, elhanyagolható a kockázata.

Járványügyi helyzet

A Nébih honlapján június 24-én közzétett információk alapján a madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. Azonban továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, valamint a járványvédelmi minimum feltételek betartása.

A Nébih laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza-fertőzést baromfikban. A járványhelyzet pozitív alakulása miatt az országos főállatorvos június 20-án megjelent, 1/2024. számú határozatában eltörölte a baromfik kötelező zártan tartásának országos előírását.

Fontos, hogy a további szabályok érvényben maradnak: az állattartóknak változatlanul be kell tartaniuk a járványvédelmi minimum feltételeket, így minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban. Emellett a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések sem változnak, valamint a takarmányt is zárt helyen szükséges tárolni.

Európai helyzetkép 

Az elmúlt harminc napban Európában összesen 14 vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. Az érintett országok: Franciaország, Lengyelország, Németország és Spanyolország.

A madárinfluenzával kapcsolatos további információ elérhető a https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában