Frissen Fejérből

2024.07.11. 17:30

Afrikai sertéspestis pusztít Fejér vármegyében

Az afrikai sertéspestis vírus jelenlétét Fejér vármegyében eddig csak vaddisznóban igazolták, de mivel a betegség fertőző a házi sertésekre is, ezért a fertőzött területeken rendkívül szigorú járványvédelmi és igazgatási szabályok léptek érvénybe.

Gombor Lili

A sertéspestis veszélyes a házi sertésekre is

Fotó: Illusztráció: Pexels

Az afrikai sertéspestis vírusát Fejér vármegyében – ahogy egész Magyarország területén – ezidáig csak vaddisznóban igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Fejér vármegyében 2021 nyarán állapították meg az első ASP-esetet, azóta összesen 47 elhullott és kilőtt vaddisznóban azonosították a vírust.

Az afrikai sertéspestis (ASP) a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége. A kórokozó vírusra jellemző, hogy ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben igen nagy, nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés- vagy vaddisznóhullában hónapokig fertőzőképes marad.

Korlátozások

Az afrikai sertéspestis miatt a vadászatot érintő korlátozásokat is bevezettek: Fejér vármegye teljes területéről élő, vadon élő vaddisznó nem vihető ki, még a vármegye területén belül sem mozgatható. A vármegye fertőzött területén elejtett vaddisznó testét csak helyben, negatív laboratóriumi vizsgálati eredmény birtokában hasznosíthatja az elejtő vadász, kizárólag magánfogyasztásra, egyébként a testet ártalmatlanítani kell. A magas kockázatú területen elejtett vaddisznó húsa egyéb előírások betartásával Magyarországon értékesíthető.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött területen házisertést tartó gazdaságokra vonatkozóan nagyon szigorú járványvédelmi és igazgatási előírásokat vezetett be a hatóság. Csak azokból a gazdaságokból lehet az állatokat belföldön szabadon forgalmazni, amelyek megfelelnek e szigorú feltételeknek. Innen élő sertés külföldre csak az Európai Unió hasonló kockázati besorolású területére szállítható. Azok a telepek, amelyek ezeket a feltételeket nem teljesítik, csak hazai vágóhídra szállíthatnak sertést, valamint saját fogyasztásra háznál levághatják azokat. Azonban a fokozott járványvédelmet ezeken a telepeken is kötelező betartani, és a házi vágásokat előre be kell jelenteni a járási főállatorvosnak.

A hatóság előírásai a vármegye magas kockázatú területén azokra a sertéstartó udvarokra vonatkoznak, amelyek élő sertést akarnak az Európai Unió akár mentes területére kiszállítani!

Sertéspestis-tünetek

Az afrikai sertéspestis vírusára a házisertés és a vaddisznó fogékony hazánkban. Ha a sertéstartó gazda bármilyen megbetegedést, szokatlan viselkedést tapasztal állatánál, akkor köteles haladéktalanul tájékoztatni a szolgáltató állatorvosát. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a sertése hirtelen bágyadttá válik, nem eszik, nem mozog, imbolygó a járása, foltok jelennek meg a bőrén, bármelyik testnyílásából vér szivárog, esetleg minden előzetes tünet nélkül hirtelen elhullik. Ekkor a szolgáltató állatorvoson kívül a hatóságot is azonnal értesíteni szükséges, amely határoz a további intézkedésekről.

Az afrikai sertéspestisről további információk megtudhatóak a Nébih honlapjáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában