Balhási Piknik

2024.07.01. 17:30

Vidámsággal és zeneszóval telt meg a mezőszilasi erdő

Szombaton a Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület idén is megtartotta a tavalyi évben életre hívott, nagy népszerűségnek örvendő családi napját, a Balhási Pikniket.

Bokányi Zsolt

A szervezők izgalmas és változatos műsorral is készültek a több mint 200 érdeklődőknek

Fotó: az egyesülettől

Az alkalom központi programja egy főzőverseny volt, melynek főszereplője a lelkes csapatok mellett egy kiló borsó volt, melyet mindenkinek bele kellett építenie ételébe. Amíg készültek a finomabbnál finomabb falatok, a szervezők izgalmas és változatos műsorral is készültek a több mint 200 érdeklődőnek.

Mezőszilas a térség egyik leggazdagabb történelemmel és kulturális hagyományokkal rendelkező települése. Az évtizedek folyamán számos egyesület, személy tartotta szívügyének a község szellemi és tárgyi örökségének megóvását és összegyűjtését. 2019 folyamán fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy hozzunk létre egy olyan szervezetet, amely a fentiekben említett tevékenységet folytatná és újabb ismeretekkel bővítené. Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület 2019. decemberében alakult meg a helyi fiatalok kezdeményezésére. A létrehozott szervezet tagjai között vannak ifjú zenészek, népi táncosok, helytörténet iránt érdeklődők és lelkes önkéntesek, akik fontosnak tartják településünk hagyományának és nagyszüleink történeteinek megőrzését és továbbadását a felnövekvő nemzedéknek.

A színpadon először a Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusának előadása töltötte meg az erdőt énekszóval, majd a mezőszilasi Családsegítő Nyugdíjas Klubja nevettette meg a nézőket a Ludas Matyi színdarabjukkal. Döbrögi móresre tanítása után az igari Napraforgó Néptánccsoport táncolt bogyiszlói és somogyi dallamokra. A műsor zárásaként a mezőszilasi Miska-Hegyi Néptánccsoport fiataljai idéztek meg egy lakodalmas hangulatot egy zoborvidéki asszonycsúfoló dalaival. Amíg a kilátogatók várták a főzőverseny eredményét és a közös vacsorát, addig a táncosok táncházat tartottak és a gyerekeknek csillámtetkót ragasztottak.

Mezőszilas a térség egyik leggazdagabb történelemmel és kulturális hagyományokkal rendelkező települése
Fotó: az egyesülettől

A családias hangulat és beszélgetések közepette megszületett az eredmény is. Idén borsós ételükkel az Erős Pisták csapata vitte el az első helyezésért járó díjat. Szeretné az egyesület minden évben megrendezni ezt az eseményt és megmutatni minden kilátogatónak, hogy egy lelkes csapat mennyire nagyszerűen szívén viseli a falu közepén elterülő kis erdő sorsát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában