Különös látogatók érkeztek

3 órája

Virágos Magyarország: A zsűri már bejárta az egyre szépülő települést

Hosszú évek óta folyamatosan ültetnek, telepítenek, építenek és szépítenek Bakonycsernyén. Az elsődleges cél, a lakókörnyezet, a nagyközség szebbé, még inkább élhetővé tétele, de nem mellesleg győzni szeretnének a Virágos Magyarország pályázaton. A zsűri ellátogatott hozzájuk július 30-án.

Palocsai Jenő

A Virágos Magyarország zsűrije Tar Imola egyetemi docens és Tamás Ádám nyugdíjas parkfenntartás vezető, virágóra tervező volt

Fotó: önkormányzat

Számtalan fát, cserjét, és virágot ültettek ki az elmúlt időszakban és a remélt siker érdekében mindent el is követnek a helyiek, így még a kánikulában is életben tartják a növényeket, hiszen idén is elindult Bakonycsernye a Virágos Magyarország pályázaton, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy győznek. Turi Balázst arról kérdeztük, hogy mit is tettek a jó ügy és a siker érdekében. A polgármester hosszasan sorolta.

Virágos Magyarország: A zsűri már bejárta az egyre szépülő települést
Idén is elindult Bakonycsernye a Virágos Magyarország pályázaton, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy győznek
Fotó: önkormányzat

– Ez egy hosszú folyamat, hiszen amikor 18 évvel ezelőtt idejöttem csak füvet nyírtak a közterületeken, virág nagyon kevés volt. Azóta kivétel nélkül minden évben bővülünk, új virágokkal és új helyszínekkel. Folyamatosan ültetünk új évelő növényeket, babérmeggyet, rózsát és levendulát. Persze vannak az egynyáriak is, ami legfőképpen a muskátlikat jelenti. Ezeket helyezzük ki a villanyoszlopokra, korlátokra és persze ott van még az évek óta virággal kirakott Magyarország címer, mely az önkormányzati dolgozók társadalmi munkájának köszönhető – mondta a településvezető, aki azt is elmondta, hogy ősz végén a muskátlikat felajánlják családoknak.

A leglátványosabb elemek

– Ingyen elvihetik, és ha ügyesek, és át tudják teleltetni, akkor az maradhat az övék, vagyis nem kell venniük muskátlikat. Tavaly szinte az összeset elvitték és idén is ki fogjuk osztani őket. Éppen ezért nálunk a leglátványosabb elemek egyértelműen a muskátlik, melyek többsége 3-4 helyszínen hosszú, helyenként 70-90 méter hosszban, a korlátokon egybefüggő muskátlitenger, illetve muskátlisor, ami szépen díszíti a települést, de ilyen virágok mennek az utcanévtáblák alá is – mondja Turi Balázs.

Virágos Magyarország: A zsűri már bejárta az egyre szépülő települést
július 30-án jött ellenőrizni a zsűri, a Virágos Magyarországtól
Fotó: önkormányzat

Lelkes önkéntesek

Arra a kérdésre, hogy kik, illetve milyen szakemberek és segítők végzik az ültetéssel és ápolással kapcsolatos rengeteg munkát, azt felelte a polgármester:

– Nálunk nincsenek hivatásos kertészek, de vannak lelkes önkéntesek. Mind a három fasorunkat családokkal telepítettük, közel 800 fő részvételével, örökbefogadókkal. Minden egyes beruházás után együtt csinosítottuk annak környezetét, így lettek új növények például a Béke telepi kultúrháznál, a művelődési háznál és könyvtárnál is. De így szépült meg a polgármesteri hivatal, a Rákóczi és Rózsa úti óvodák környezete, illetve az önkormányzati fenntartású intézmények ablakait is így díszítettük. Emellett persze számtalan oszlopot, hordót, utcanévtáblát díszítenek muskátlik – mondta Turi Balázs, aki hozzátette:

– Minden egyes muskátlit csernyei kezek ültettek. Az autósparkoló csodaszép babérmeggyeit, levenduláit és rózsáit is önkéntesek ültették A sort pedig lehetne folytatni, akár a focipályán található feketediós sorral, vagy akár a Rákóczi úti partfal díszítésére szánt borostyánnal. Legutoljára az idén felállított a betelepülési emlékmű környékét virágosította a szlovák nemzetiségi önkormányzat, és a képviselő-testület sajátkezűleg szépítette a 48/49 emlékművet. Csak 2024-ben 1833 tő muskátlit ültettünk, 908 darab egyéb egynyári növényt, emellett 20 rózsát, és 60 babérmeggyet.

A Virágos Magyarország zsűrije a településen

A közel két évtizednyi munka és összefogás eredményét legutóbb július 30-án jött ellenőrizni a zsűri, a Virágos Magyarországtól. Tar Imola és Tamás Ádám járta végig a településvezetővel az adott helyszíneket.

Tar Imola egyetemi docens a Kertészeti Egyetemen, ahol a történelmi kertekről tanítja az új szakembereket, Tamás Ádám pedig az a nyugdíjas parkfenntartás vezető, aki 1952. áprilistól 2010. decemberéig 33 virágórát tervezett Székesfehérváron. Az, hogy mi is volt az összbenyomása a szakembereknek, arról hamarosan itt olvashatnak.

Virágos Magyarország: A zsűri már bejárta az egyre szépülő települést
Szükség van az életet adó vízre is, amit Kaviczki Péterék biztosítottak egy lajtos kocsival
Fotó: önkormányzat

Persze az önkéntesek munkája ezzel nem ér véget. A helyi nyugdíjasklub, diákmunkásokkal kiegészülve részt vettek az előkészületekben, de a folytatásban is szükség van a szorgos kezekre, ahogy az életet adó vízre is, amit nem is egy fordulóval Kaviczki Péterék biztosítottak egy lajtos kocsival.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában