Ajtónyitás és főhajtás

2 órája

A játék és a tánc mellett a tisztelet ideje is elérkezett (galéria, videó)

Szünet nélkül robog a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat. Augusztus 13-án, kedden délután is megtelt a játéktér, és sokan voltak kíváncsiak este a Táncpódium fellépő csoportjaira, de eközben a város vezetése, illetve számos érdeklődő fejet hajtott a megnyitott osszárium mellett.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tánc, kultúra, történelem, és számos más, leginkább felnőtteknek szóló események sora szerepel a Királyi Napok programjai között, ám a nagyok gondolnak a kicsikre is, ezért minden délután megtelik zenével, tánccal, élettel, és persze gyerekzsivajjal a Királyi Játéktér. Az Országzászló téren gyermekjátszó és kézműves foglalkozással várják a családokat, míg nem messze onnan, a Mátyás király-emlékműnél térzenével szórakoztatják a Fő utcán sétálókat. Augusztus 13-án, kedden, 16 órától Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar várta népi gyermekjátszóba a gyermekeket, hogy játékosan megismertessék őket az alapokkal.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nemzetközi Néptáncfesztivál zajlik a Fehérváron, ahol több ország táncosai is bemutatkoznak. Természetesen nem csak tánctudásuk válik az érdeklődők számára ismertté, hanem népviseletük, kultúrájuk egy része is. A napokon át tartó fesztivál keretében legtöbbször a Táncházban és a Zichy-színpadon láthatók a táncosok, és hallhatók az autentikus zenék. 

Augusztus 13-án este hét órakor a Zichy színpadon Királyi Táncpódium zajlott, az Alba Regia Táncegyüttessel, az ARTE Múltidézőkkel, és bemutatkoztak a vendég táncosok is, így láthatott a közönség mexikói, spanyol és szlovák csoportokat is a színpadon. Ezen a napon az utolsó program a hagyományos Királyi Folkest volt, melynek keretében előbb a Kacaj zenekar tartott koncertet, majd őket követve a Galiba húzta a talpalávalót.

Miközben felcsendült a zene és dobbant a láb a belváros egyik szegletében, a Fő utca másik végén éppen az elcsendesedés időszaka köszöntött be. A megye és a város vezetésének jelenlétében, sok érdeklődő figyelmének kereszttüzében megnyílt egy rövid időre a hajdani királyaink földi maradványait őrző Osszárium. A Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert legmélyebb pontján álló csontkamrát minden évben ünnepélyes keretek között nyitja meg a Szent István Király Múzeum a nagyközönség számára, a Székesfehérvári Királyi Napok kezdetén.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepen résztvevők többsége fehér gerberával hallgatta végig a Szent Efrém Férfikar előadásában Liszt Ferenc: Mihi autem adhaerere című művét. Ezt követően Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora mondott ünnepi beszédet, melyben egy 1938. augusztus 13-án keltezett jegyzőkönyvből idézett, ami arról szólt, hogy hogyan és mikor is készült az osszárium. A megbízott rektor az idézetet követően többek között azt is mondta:

– Amikor megnyitjuk az ország legszentebb nemzeti emlékhelyén az osszáriumot, a hely szelleme arra kötelez bennünket, hogy emlékezzünk! Fejet hajtsunk őseink dicső tettei, nemzetünk, városunk történelmi emléke előtt. Emlékezzünk első szent királyunkra, aki népünket a kereszténység útjára vezette. Emlékezzünk a magyarság azon félezer éves történelmére, amely Székesfehérvárt a nemzet szakrális fővárosává emelte, mert ehhez a városhoz kötődik az uralkodás alfája és az emberi lét ómegája, egyben annak teljessége is. – emlékeztetett mindenkit Vizi László Tamás, aki hangsúlyozta:

– A jövő nemzedéket a múlt sikereire, eredményeire, de hibáira is emlékeztetni kell, fel kell vértezni őket a tapasztalatokkal, mert csak így lesznek képesek megérteni és megfontoltan a nemzeti érdekeket mindenek fölé helyezni és alakítani a jelent. Merítsünk erőt itt nyugvó királyaink cselekedeteiből, államszervező munkásságukból! Becsüljük meg és legyünk büszkék arra, hogy magyarok és fehérváriak vagyunk! Biztassuk arra honfitársainkat, hogy legyen Székesfehérvár immáron a nemzet történelmi fővárosa, az itt koronázott és eltemetett királyok nyughelye, nemzeti zarándokhely, ahova minden magyarnak legalább egyszer el kell zarándokolnia.–

A Szent Efrém Férfikar éneke nyitotta meg a rendezvényt, és az ő énekük is zárta. A középkori himnusz, a Laudemus virginem utolsó taktusát követően a megjelent vármegyei, illetve városi vezetők, tisztségviselők mellett a fegyveres és rendvédelmi szervek delegáltjai, valamint civil szervezetek is az osszáriumhoz járultak, hogy egy főhajtással és egy szál virággal tiszteletüket tegyék nagyjaink földi maradványai előtt.

A Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt a Nemzeti Emlékhelyen ingyenesen látogatható délelőtt 9-től este 8-ig az osszárium, egészen augusztus 20-ig. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában