Arcanum

2 órája

Buszok Kínából és Kínába: avagy miről írt a Fejér Megyei Hírlap éppen negyven évvel ezelőtt?

Buszok Kínából és Kínába? Évtizedeken átívelő Ikarus kapcsolat, avagy miért írt buszokról a Fejér Megyei Hírlap éppen negyven évvel ezelőtt?

S. Töttő Rita

Negyven évvel ezelőtt, 1984. augusztus 26-án arról írt a Fejér Megyei Hírlap, hogy „Az Ikarus székesfehérvári gyára szeptemberben szállítja Kínába az első 15 csomagolt autóbuszt.” Ez annak a 2023-as, szintén Fejér Megyei Hírlapban megjelent hírnek a fényében is izgalmas, amely ugyanezt az utat járja ugyan be, csak éppen fordítva: nemrégiben ugyanis éppen Kínából érkezett az Ikarus busza egy kiállításra. 

De a negyven évvel ezelőtti hírekre visszatérve: az akkori „típus érdekessége, hogy befejezetlenül kerül a megrendelőhöz. A Csepel önjáró alvázra az Ikarus csak néhány karosszériaelemet épít rá (homlokfalát, hátfalat például), a többi alkatrészt Kínában gyártják, s építik be az összeszerelés során.” Szóval a kapcsolat természetesen nem újkeletű, s már akkor arról szóltak a hírek, hogy „a kínai kooperáció jelentősen bővül, 1985 első félévére az Ikarusnak 285 ilyen, „befejezetlen” csomagolt autóbusz szállítására van szerződése.”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában