Már csak pár nap

2 órája

Kérdőív a Velencei-tóról – még a héten kitölthető!

Izgalmas kérdéseket feszeget Velencei-tóval kapcsolatos kérdőívében a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszéke: a most hétvégéig még kitölthető felmérés célja, hogy segítsék egy fenntartható vízgazdálkodási gyakorlat kialakítását a Velencei-tó vízgyűjtő területén.

S. Töttő Rita

Fotó: Knap Zoltán/ BORS

Pár hét alatt is több száz válasz érkezett már a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszékének Velencei-tóra vonatkozó kérdőívére (melyet itt lehet kitölteni). A Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium Projekt keretében a szakemberek olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen célból keresik fel a látogatók a Velencei-tavat, milyen a szolgáltatások színvonala, továbbá feszegetik a vízszinttel, vízminőséggel kapcsolatos témákat is.

Mennyit ér a Velencei-tó?

Érdekes felvetés a Velencei-tó értékének „forintosítása”, vagyis hogy az ide utazó mennyivel fizetne többet bizonyos szolgáltatásokért, ha cserébe jobb lenne a vízminőség vagy magasabb a vízszint. Ezzel kapcsolatosan a tanszék szakemberei közösségi oldalukon a kérdőív alatti hozzászólásukban így magyarázzák ennek lényegét: „A kérdés és a válaszok alapján a különböző vízhasználók általi ’vízértéket’ próbáljuk megbecsülni, azaz, hogy hol milyen formában és milyen mértékben jelent többlet értéket a víz. Ezen összegek ezért semmiképp sem kötelező díjként, vagy adóként kerülnének bevezetésre a jövőben. Ezen vízértékek csupán jövőbeni beruházások értékeléséhez, illetve a különféle vízelosztásokkal elérhető hasznok maximalizálásának számításakor használandók.”

Min legyen a hangsúly?

A kérdőívben szóba kerülnek a tó értékei is, a kérdés az, ki melyikre helyezné a hangsúlyt: a természeti értékek megmentésére vagy a turizmus, rekreáció területén betöltött szerepére? De arra is kíváncsiak a szakemberek, hogy a Velencei-tó vízgyűjtő területei – mint például a Csíkvarsai-rét, a tározók, a halastavak, a dinnyési ivadéknevelő – mennyiben élvezzenek előnyt magával a tóval szemben?

Célok és tervek

A tanszék közösségi oldalán egyértelműsíti: céljuk, hogy a terület vízgazdálkodásával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre minél több helyi lakos és idelátogató véleményét megismerjék, de az is, hogy a kapott eredmények megfelelő alapot nyújtsanak ahhoz, hogy „egy – a változó klimatikus viszonyok mellett is – fenntartható vízgazdálkodási gyakorlat jöjjön létre a Velencei-tó vízgyűjtő területén.”

A kérdőívet ezen a hétvégén zárják – hívják fel a figyelmet. A tervek szerint a válaszok feldolgozását követően szeptemberben szakmai fórumokon szeretnék bemutatni a kutatás eredményeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában