Hazaszeretet, bajtársiasság, hivatás

3 órája

Megemlékezés a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél (galéria)

A hajdani, második világháború után újjászervezett 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj emléke előtt tisztelegtek pénteken délelőtt a Vásárhelyi úton. A koszorúzással egybekötött megemlékezést a hazaszeretet szellemében rendezi meg minden évben a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete.

Kecskés Zoltán

Koszorúzással egybekötött megemlékezés.

Fotó: Nagy Norbert

A 32. alkalommal tartott eseményen Sipos István a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének (MEBSZ) alelnöke Babits Mihály gondolataival köszöntötte a megemlékező veteránokat, ejtőernyősöket, pilótákat, az egyesületek vezetőit és valamennyi tisztelt megjelentet: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe." 

62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj_megemlékezés
Székesfehérvári Repülős és Ejtőernyős Emlékmű
Fotó: Nagy Norbert

Az alelnök külön kiemelte Juhász József nyugállományú ezredest, a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj ma is élő tagját, aki itt hajtotta végre az első ejtőernyős ugrását 74 évvel ezelőtt. Majd ezt követően átadta a szót Boda József nyugállományú vezérőrnagynak, aranykoszorús ejtőernyősnek, a MEBSZ Tanácsadó Testület elnökének, aki felelevenítette a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj történetét.

– Az alakulat jogelődje az 1. Honvéd Önálló Ejtőernyős Zászlóalj 1949. március 1-én került megalakításra, Szolnokon, majd 1951-ben újjászervezték az alakulatot és ekkor kapta meg a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj hadrendi megnevezést. Új helyre is költöztek, a székesfehérvári-sóstói repülőtér mellé. Az Ejtőernyős Zászlóalj rendeltetése az volt, hogy légi szállítást követően az ellenség mélységében, és mögöttes területein folytasson harcot. Az alakulat bemutató gyakorlatokon, ugrásokon és díszszemléken szerepelt nagy sikerrel, ennek ellenére 1954. november 30-val megszüntették. Juhász József nyugállományú ezredes javaslatára 1980-ban kezdték el megszervezni az alakulat egykori tagjainak találkozóját, az első ilyen esemény 1981. november 14-én volt Székesfehérváron. 1989-ben létrehozták a Veterán Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségét, majd az 1991-ben megalakult a MEBSZ (Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége) és annak tagszervezetei vették át az ejtőernyős hagyományok ápolását, a megemlékezések szervezését is – hangzott el visszaemlékezésében.

Fotó: Nagy Norbert

Az ünnepség végén néma tiszteletadással és koszorúzással emlékeztek az elhunyt ejtőernyősökre is, akik a második világháborúban, vagy a kiképzés során balesetben vesztették életüket. Emlékezés virágait helyezett el Viza Attila önkormányzati képviselő, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület képviselői.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában