Egyre nehezebb az iskolatáska

2024.08.12. 14:04

Mennyibe kerül idén az iskolakezdés?

Nem újdonság, hogy idén is drágábbak lettek az iskolakezdéshez szükséges felszerelések. Na de lássuk, mennyivel!

Gombor Lili

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ugyan az iskolatáskába még korai bepakolni, a többség már elkezdte az új tanévre való felkészülést és szorgalmasan, bár nem jó kedvvel írja a bevásárlólistát. Az iskolakezdés igazi mumus az iskolás korú gyerekek családjainak büdzséjében. A többségnek jelentős anyagi terhet jelent a taneszközök megvásárlása, még akkor is, ha a tankönyvekre nem kell költeniük, sokaknak pedig megoldhatatlan problémát jelent. Számukra nagy segítséget jelenthetnek a tanszerszergyűjtő akciók, így adományok révén juthatnak hozzá a szükséges felszerelésekhez. 
 

Így számolnak a szülők

A legtöbb portál úgy számol, hogy 2024-ben az iskolakezdéshez elengedhetetlen eszközök átlagosan 25–30 százalékkal drágultak a múlt évhez képest. Mi is megkérdeztünk több családot, milyen árakkal kalkulálnak idén. Egy kétgyermekes családban, ahol mindkét gyermek alsó tagozatos, fejenként nagyjából 15 ezer forinttal számolnak, amelyben nincs benne a legnagyobb tételt jelentő iskolatáska és tolltartó. A szülők elmondása szerint ez az összeg úgy jött ki nekik, hogy nem a legdrágább termékeket vásárolják meg, hanem nagyjából az „alapcsomagot”, hozzátéve, hogy csak időnként engednek a dinoszauruszos füzetnek vagy tornazsáknak. Ugyanakkor már egy darab iskolatáska ára magasabb, mint egy gyerek alapfelszerelése. Iskolatáskára megközelítőleg 20 ezer forintot költenek gyerekenként. Így a végösszeg alsó hangon 35-40 ezer forint egy gyerekre. Mások ennél jóval magasabb költségekre számítanak, minimum 50 ezer forinttal számolnak, míg a kiadások maximum értékét 100 ezer forintra becsülik. Ezeknél az összegeknél érdemes figyelembe venni nemcsak a gyermek életkorát, hogy hányadik osztályba megy, hanem azt is, hogy milyen iskolában tanul. Például egy művészeti iskolába járó gyermek iskolai felszerelése jóval drágább lehet, mint egy hagyományos általános iskolásé. Nem beszélve arról, ha az iskolának külön kérései is vannak az iskolai felszerelésre vonatkozólag: például egyenruha, ha esetleg magániskoláról van szó.
 

Változó költségek

Lehet kalkulálni a különböző összegekkel, hogy tavaly vagy azelőtt mennyibe került az iskolakezdés, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez évről évre változik. Nem mindegy ugyanis, hogy egy első osztályos gyereknek kell bevásárolni vagy egy leendő nyolcadikosnak. Az iskolatáska például olyan tétel, melyet nem kell minden évben megvennünk, ugyanakkor az is ritka, hogy csak egyszer kell, hiszen az első osztályos rózsaszín pónis táska már nem feltétlenül lesz megfelelő a nyolcadik nagylánynak, s a dinós táska sem lesz már menő a középiskola előtt álló fiúknál. 

Az elsősök iskolakezdése rendszerint a legdrágább, mivel értelemszerűen ilyenkor még nincsenek az előző évből megmaradt és még használható füzetek, íróeszközök, tornazsákok. Egy iskolakezdő és egy, az általános iskolai tanulmányait befejező diák tanévkezdési csomagjának ára között akár 50 százalékos különbség is lehet. Persze sok múlik a szülők és a gyerekek döntésén is, hiszen bármely tanévben dönthetünk a legolcsóbb és a dizájnolt tanszerek között, melyek árai között hatalmas különbségek vannak. 

Spirálfüzetet 250 forintért éppúgy találunk, mint 6700 forintért. Hogy mi a kettő között a különbség? Nagyjából csak a külcsín: az olcsóbb füzeten nincsen minta, többnyire egyszínű, karton lap az eleje, ugyanakkor a funkcióját ez is tökéletesen ellátja. Ugyanakkor az olcsó termékek terén sem érdemes általánosítani, hiszen valóban vannak olyan termékek, amelyek minősége silánynak mondható, a lap könnyen szakad, gyűrődik, ami azért is fontos tényező, mert bírnia kell a napi szintű használat mellett a ki- és bepakolászást a hátizsákba, és az abban való hánykódást is. A több ezer forintos füzetnél már kedvenc Disney hercegnőnk mosolyoghat vissza ránk, sőt, nemcsak a borítóról, hanem akár a füzet minden egyes lapjáról is. Ezekbe a füzetekbe sokszor beépítenek még plusz műanyag irattartókat, esetleg kivehető szintén műanyag vonalzót is. Hogy ki melyiket választja, azt többnyire a pénztárca és a szülő idegrendszere dönti el, aki kérdés, mennyi ideig tud ellenállni a színes füzetért küzdő gyermekének. Mindez nemcsak a füzetekre vonatkozik, ugyanekkora különbségek mutatkoznak a tornazsákok, iskolatáskák és még az írószerek háza táján is. Természetesen van, amin nem érdemes sokat spórolni, mert tényleg számít a minőség: ilyen az iskolatáska. Jó, ha nem szakad el pár használat után, rendesen lehet bele pakolni, esetleg több rekesze is van, de ami a legfontosabb, hogy jó tartást biztosítson a viselőjének. 

 

Idén is nehéz lesz az iskolatáska

Az általános iskolai felszerelés részét képezi a tolltartó, iskolatáska, három darab HB-s ceruza, két darab postaírón, 12-féle színes ceruza, radír, hegyező, vonalzó, tíz darab A5-ös füzet, két csomag írólap, órarend, füzetborítók, füzetcímkék, tankönyvborítók, olló és tornazsák. Ehhez jön természetesen a tornazsák részét képező tornaruha, tornacipő, valamint az egész technika-rajzcsomag, amelyben legalább 13-féle tétel szerepel még, a gyurmától kezdve a rajzlapon át a hurkapálcáig minden. Osztálytól függően szükség lehet még jó pár dologra: elsősöknek például számolókorongra, számolópálcikára, műanyag hőmérőre és órára, zsebtükörre, három darab dobókockára, papír mérőszalagra és irattartó mappára. A listának pedig még közel sincs vége, hiszen igény szerint szükségünk lehet leckefüzetre vagy különböző irattartókra is, sőt a legkisebbeknek tisztasági csomagra is.
 

Így spórolhatunk

Az iskolakezdés jelentette anyagi terheket csökkenthetjük, ha odafigyelünk pár dologra. A megkérdezett családok tapasztalatai azt mutatják, hogy érdemes megnézni, hol vásárolunk. A nagyáruházak és a kisebb papírboltok árai között például több száz forintnyi különbség is lehet. Érdemes listát készíteni arról, amit feltétlenül meg kell vásárolnunk, és csak annyit a kosárba tenni, amennyi biztosan kell. A tanév során az íróeszközök, megtelt füzetek apránként pótolhatóak. Az előző tanévből megmaradt eszközöket is nyugodtan fel lehet használni, ha még olyan állapotban vannak, s mondanunk sem kell, hogy iskolatáskát sem kell venni minden évben, csak azért, mert éppen más a divat. Fontos, hogy gyermekünk ne szenvedjen hiányt semmiben és mindenki szeretné megadni a legjobbat gyermekének, ugyanakkor az is lényeges, hogy anyagilag ne roppanjunk bele az iskolakezdésbe évről évre.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában