Királyi Napok

2024.08.12. 18:00

Titkok és kincsek a fehérvári városházán: íme a TOP érdekességek a Nyitott Városháza program apropóján

Kalandos utat bejárt kincs lapul a fehérvári polgármesteri dolgozószobában, eltűnt képekről mesélnek a Díszterem melletti „visszavonuló”szoba falai, de Aba-Novák festményei is rejtenek érdekességeket a fehérvári városháza épületében. A Nyitott Városháza programján a Királyi Napok ideje alatt az alábbi érdekességekre hívja fel a figyelmet az idegenvezető.

S. Töttő Rita

Kulcsárné Mariann és Cser-Palkovics András a Városháza előtt

Fotó: Kiss László / ÖKK

Nem csak ügyet intézni, de körbe nézni is lehet most a székesfehérvári városháza épületében a Királyi Napok programsorozata alatt. Augusztus 11-e és 20-a között reggel 9 és este 19 óra között tárt kapukkal várják a látogatókat a Nyitott Városháza programján. Az épület sok izgalmas és érdekes történelmi esemény helyszíne volt, melyek közül a kevésbé ismertekről kérdeztük Kulcsárné Mariann idegenvezetőt. Íme a TOP5 + 1 érdekesség a fehérvári városházáról:

1. Mindhárom képen a kormányzó

Horthy kormányzó az 1938-as emlékévben járt a Városházán, az ünnepi események kapcsán. A három fő eseményt megörökíti a folyosón található Aba-Novák Vilmos falfestmény. A kormányzó mindhárom - a Vitézavatás, az Országgyűlés és a Szent Jobb látogatás – képén szerepel.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

2. Az igazságosság és okosság szobrai

A legszebb, legdíszesebb része az épületnek a főbejárat, Thomas Walch, kismartoni kőfaragómester alkotása. A bejárati kapu felett Székesfehérvár címere látható.  Az erkélyajtó két szélén a szobrok – Justicia és Prudencia -, az igazságosság és okosság allegorikus szobrai kaptak helyet. Az erkélyajtó feletti országalmán és koronán álló császári sas fejezi be a szépen megszerkesztett bejáratot. Justicia szobrát az 1956-os forradalom idején lelőtték, és egy hatalmas lyuk tátongott a helyén.

A Szent Korona hiteles másolata is megtekinthető a Városházán
Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK


3. Államfők találkozóhelye

 A bejárati ajtó melletti emléktáblát is érdemes szemügyre venni: a Közép-Európai államfők 2000-ben tett fehérvári találkozójának („Örvendezz Királyi város…„) emlékét őrzi, az államfők aláírásával.
4. Átköltöztetett elemek

A Városháza régi épülete és a Zichy palota között álló egyemeletes Birbauer házat lebontották, sarokerkélyét a városház-tömb Székesegyház felőli sarkára,  Madonna szobrát a belső udvarra áthelyezték.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

5. Eltűnt képek

A Díszterem melletti  visszavonuló szobát egykor a Szépművészeti Múzeum által örök letétként adott Roskits-képekkel díszítették. Ekkor kapták ezeket vissza Bécsből. A képek királyokat ábrázoltak. A falakon fel voltak tüntetve a régi főbírák, polgármesterek, követek és díszpolgárok nevei. Ez is a város egyik látványossága volt. Ma nem tudni, hol lehetnek ezek a képek.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

+1 Titkok a polgármesteri szobában

Különleges kincset rejt a mai polgármesteri szoba: Pekáry István gobelin képén jelenetek láthatók Székesfehérvár történetéből, alul pedig a város címere kapott helyet. Ebből ered az „élet fája”. A fa ágai négy történelmi eseményt választanak el egymástól. Az első képen a fiatal István király fehér lovon érkezik, hogy megtekintse az épülő bazilikát. Itt lesz majd az ország levéltára, kincstára. Itt áll majd a királyi trón, és ebben a templomban koronázzák később a királyokat. A második képen II. Endre 1222-ban kiadja az Aranybullát. A király mellett egy szerzetes olvassa fel a hatalmas aranypecséttel ellátott okmányt. A harmadik kép 1688-ra emlékeztet, amikor a város felszabadul a török uralom alól. A huszárok, hajdúk élén Batthyány  Ádám tábornok, velük szemben a fegyverüket átadó turbános törökök láthatók. A negyedik képen Mária Terézia a trónon ül hermelinpalástban. A képen a ma is álló püspöki palota is látható. Fent a magasban  magyar szentek, angyalok, valamint Pekáry korának Székesfehérvára kapott helyet. A képet 1939-ben kiszállították New York-ba a világkiállításra és ott a magyar pavilon büszkesége lett, aranyérmet nyert. Közben kitört a világháború, nem tudták hazaszállítani, így sokáig New-York város polgármestere őrizte a dolgozószobájában. Végül faládába rejtve, a Vulkánia gőzös utolsó kalandos útján tért haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában