Róka a parkban

2 órája

Óvatosságra intik a közösségi park látogatóit

Kutyák sétáltatása nem ajánlott, és a csapdákat is kihelyezték már a szakemberek.

Bokányi Zsolt

Fotó: Illusztráció: Pexels

A vidéki életforma velejárója a természet közelsége, és biztos, hogy jobban kellene törekedni az emberi létforma és az állatok életterének összhangjára. De egy veszett róka, – ha éppen veszett – jelenléte egy közösségi, sport és szabadidős park területén, ahol kicsik nagyok, gyerekek és felnőttek is előfordulnak, nem túl megnyugtató. Persze mondhatnánk, még jó, hogy nem Alaszkában vagyunk, ahol nem a róka, hanem a településen bóklászó jegesmedvék állítják kihívások elé az ott élőket, de a probléma tulajdonképpen hasonló. Az élelem szerzés miatt merészkednek állatok az ember lakta településekre. Sárbogárdon a polgármester és a szakemberek azonnal megtették a kötelező és felelősségteljes intézkedéseket, hiszen a veszett róka nem játék, a veszettség pedig halálos kimenetelű betegség az emberre nézve, így jobb az elővigyázatosság!

A NÉBIH tájékoztatása a veszettségről: A veszettség heveny, agy- és gerincvelő gyulladással járó vírusos betegség, amely elsősorban a veszett állat harapásával, marásával terjed, és általában halálos kimenetelű. Emberek esetében, ha már kialakultak a betegség tünetei, a túlélés orvostörténeti ritkaságnak számít. A vírus valamennyi melegvérű állatot megbetegíthet, így a házi és vadon élő emlősállatok minden fajában kialakulhat a betegség, a madarak azonban kevésbé fogékonyak a fertőzésre. A betegség világszerte előfordul. Európában az elmúlt két évtizedben a sikeres mentesítési programoknak köszönhetően jelentősen visszaszorult az észlelt esetek száma, a nyugat-európai országokban egy-egy ritka, behurcolt esettől eltekintve a klasszikus veszettség napjainkban már nem fordul elő. A közép-európai régió országai közül Romániában és Lengyelországban az elmúlt néhány évben még viszonylag nagy számban állapítottak meg veszettség eseteket, a régió többi országában szórványos volt a betegség előfordulása. A harmadik országokkal határos EU tagállamok területén (például a balti tagállamokban) elvétve előfordulnak behurcolt esetek. Ukrajnában még nagy esetszámmal fordul elő a veszettség, de az Európai Unió támogatásával néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program. A program célja az, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.

Az persze még nem derült ki, hogy veszett rókáról van-e szó, vagy csak egy éhes „ravaszdi” merészkedett a területre, de jobb az elővigyázatosság! Ennek értelmében a település polgármestere közösségi oldalán is tájékoztatta a lakosságot. Az információk szerint a vadásztársaság szakembereivel egyeztetve kihelyezték a területre a csapdákat, az állat befogásának céljából. A település vezetője óvatosságra inti a parkban játszó, sétáló, pihenő lakókat illetve a kutyasétáltatás mellőzésére szólít fel mindenkit a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában