Kikerültek a lobogók

2024.08.09. 20:00

Zámolyi napok: magyar és zámolyi zászlók kerültek az oszlopokra (galéria)

Augusztus 7-től 11-ig tartanak a Zámolyi napok, ám a hivatalos megnyitót 9-én tartotta Sallai Mihály polgármester. A rendezvény részeként, a hagyományoknak megfelelően kiosztotta a lakosoknak azokat a névre szóló zászlókat, melyek a település ünnepén az oszlopokat díszítik.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első nap komolyzenei koncertet tartottak a helyi református templomban, majd 8-án a jubileumi házaspárok köszöntése zajlott a Csoóri Sándor Művelődési Házban. Az eseménysorozat megnyitójára pénteken késő délután került sor az Árpád kori romtemplomnál.

Sallai Mihály polgármester megnyitó beszédében bejelentette:

– Ezen a napon, 16:00 órakor lezárult az óvodai közbeszerzés, amin mintegy 2016-óta dolgozunk annak érdekében, hogy az óvodába alig beférő gyermekeknek egy új csoportszoba épülhessen. Ezzel a lépéssel is közelebb vagyunk ahhoz, hogy a csordultig tele lévő Zámolyi Mesevár óvodából átléphessenek a gyereke az általános iskolába, ahol öt év alatt 77-ről 152 főre emelkedett a tanulói létszám. Azt pedig tudjuk, hogy hova lehet eljutni a zámolyi iskolából, hiszen elérhetik az innen indulók az ügyvédi, az orvosi pályát, sőt akár a Kossuth-díjat is. Legyünk büszkék erre, hiszen sok ilyen embert járt ebbe az iskolába, sok koptatta ugyanazt az iskolapadot, igaz, azok már a magtárban vannak, ahol az üvegfestők dolgoznak rajta.

A beszéd második felében beszélt a polgármester a közösség erejéről, összetartásáról, és arról, hogy milyen befogadó Zámoly népe, majd rákanyarodott a nap egyik legfontosabb, sokak által várt pillanatára, megkezdte a magyar és a zámolyi zászlók átadását. Mindegyik nyél faragott, magán hordozva annak a tulajdonosnak, illetve családnak a nevét, aki kiteheti majd a Kossuth utcán sorakozó oszlopokra. Szinte mindegyiket gyerekek vették át, és később, ha volt rá mód, ők is tűzték ki a helyére, akár négy méteres magasságban.

Közben, az idő előrehaladtával megkezdődött a Zámolyi Közösségi Magtár Piknik, ahol este hatkor ecsetet ragadtak az érdeklődők az üvegfestő és bútorfestő workshop-on.

– Mivel mindig van egy kicsit változás a magtárban, de a vezérfonal mindig ugyanaz. Kezdetnek indult a bútorfestő workshop, a Zámolyi Bútorfestő Szakkör vezetésével. A tagjaink nagyon lelkesek és a hozzánk érkezők festhetnek, sőt részt vehetnek a látványfestésben is. Bárki jöhet hozzánk és a szakkör tagjai örömmel segítenek, tanítanak mindenkit. Lehet készíteni medált, fülbevalót, hagyományos bútorfestő technikákkal, és két tagunk eközben egy nagy ládát fest meg, bemutató jelleggel. Este aztán fényfestés lesz, és ahhoz kapcsolódva lehet ismerkedni az üvegfestéssel is – mondta Baboth Dóra művelődésszervező.

A nyugdíjas klub tagjai kenték a zsíros kenyereket, és odabent a magtárban már látogatókra várt a kiállítás régi fotókból és térképekből. A tárlat megnyitását a helyi pékségből érkező Simon Zoltán vállalta, de nem csak a kenyér jelent meg Zámoly értékei közül, hanem a helyi bor és a szintén helyben főzött sör is. Ezzel párhuzamosan egy hadtörténeti kiállítás is folyamatosan látogatható, ahol fiatalok kalauzolják az érdeklődőket a háborús események és kiállított tárgyak között.

A Zámolyi napok programsorozat természetesen folytatódik, számtalan érdekességgel, fellépőkkel, szentmisével és a település ünnepét a Viking Zenekar fellépése zárja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában