Közel-keleti konfliktus

2 órája

Ciprus segít a libanoni és izraeli evakuálásban – frissül

Az izraeli–palesztin háború 314. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Middle East Airlines (MEA) libanoni légitársaság egyik utasszállító repülőgépe felszáll a Bejrút–Rafic Hariri nemzetközi repülőtérről 2024. augusztus 12-én. Számos nyugati ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Svédország, Németország, Olaszország és Franciaország is arra kéri állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el Libanont a növekvő katonai eszkaláció veszélye miatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vael Hamzeh

Cikkünk frissül!

Ciprus segít a libanoni és izraeli evakuálásban

Constantinos Kombos külügyminiszter elmondása szerint lezárultak a külföldiek Libanonból és Izraelből történő kimenekítésére szóló előkészületek, valamint azt is felfedte, hogy Ciprus nagyszámú embert – más uniós országok állampolgárait és harmadik országbelieket egyaránt – tudna befogadni, feltéve, hogy azok időben továbbutaznak hazájukba, írta a DPA International, számol be a Magyar Nemzet.

Ciprus az Európai Uniónak a Közel-Kelethez legközelebb eső tagállama, Libanonból Ciprusra repülővel körülbelül 35 perc alatt lehet eljutni. A földközi-tengeri sziget kikötővárosában, Lárnakában már felállítottak ágyakat az iskolákban, valamint előkészítették a higiéniai létesítményeket.

A szigetország hatvanezer ember átmeneti befogadására képes.

Az Izrael és a Hamász közötti gázai háború kezdete óta már többször hoztak embereket biztonságban ezeken a tengeri útvonalakon keresztül.

Ám nem mindenki örül Ciprus intézkedéseinek. Ersin Tatar, a sziget törökök által ellenőrzött északi részének vezetője bírálta a görög igazgatású déli kormány terveit. Tatar „felelőtlennek” nevezte az evakuáltaknak nyújtott segítség felajánlását, és azt állította, hogy Ciprus a közel-keleti csoportok megtorlásának célpontjává válhat a segítségnyújtás miatt. Továbbá Izraelt megvádolta, hogy népirtást kísérel meg végrehajtani a gázai palesztinok ellen, és azt állította, hogy Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök háborús érdekeit segíti.

Constantinos Kombos alaptalannak minősítette a vádakat, és kijelentette, hogy az előkészületek humanitárius segítségnyújtásra irányultak.

Az Egyesült Államok határozottan elítélte az ENSZ emberi jogi kirendeltsége elleni húszi támadást

Az Egyesült Államok határozottan elítélte szerdán az ENSZ emberi jogi főbiztosának jemeni irodája ellen intézett támadást a húszik lázadók részéről.

A washingtoni külügyminisztérium közleménye szerint a húszi fegyveresek akciója, a Szanaában működő kirendeltség átvétele a nemzetközi normák megsértése, és beleillik a csoport által elkövetett erőszakos cselekedetek sorába, amelyek része olyan személyzet és diplomaták elfogása, akik a jemeni emberek segítésén dolgoznak.

Az ENSZ képviselet elleni fellépés tovább akadályozza a humanitárius szállítmányok eljuttatását a jemeniekhez – olvasható a közleményben, ami megállapítja, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja az ENSZ védnöksége alatt kitárgyalt jemeni békemegállapodást, valamint a világszervezet emberi jogi kirendeltsége, és segélyszervezetek munkáját.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában