Az áldozatsegítők szemszögéből

2024.09.25. 14:00

Áldozatvédelmi Police Cafe-t tartottak Fehérváron

Az áldozatsegítők szemszögéből tekintette át az áldozatvédelmi szakterületet a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az együttműködő partnerek delegált képviselőivel szeptember 23-án, Székesfehérváron. A munkaértekezletet vezetője, Vörös Ferencné rendőr alezredes a rendőrök, a társhatóságok, valamint a civilek közös, tevékeny szerepvállalására hívta fel a figyelmet, amely nagyban hozzájárul az áldozattá és az ismételt áldozattá válás kockázatának csökkentéséhez.

Gombor Lili

A közös eszmecserén csapatokban dolgoztak a résztvevők, akik aztán megosztották egymással meglátásaikat

Fotó: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Police Café egy több éve kipróbált módszer az együtt gondolkodásra, melynek célja az áldozatsegítés során szerzett tapasztalatok megosztása és hasznosítása. A Fejár vármegyei Rendőr-főkapitányságon tartott eszmecserén a főkapitányság szakemberei, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal, az Áldozatsegítő Központ, valamint az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ képviselői vettek részt.

Vörös Ferencné rendőr alezredes, ismertetve a Café-módszer lényegét, elmondta, hogy ennek segítségével próbálták az áldozatvédelem területén közvetlenül segítő rendőr kollégákat és civil szervezetek munkatársait összehozni. Ők azok a szakemberek, akik kapcsolatba kerülnek az áldozatokkal. 

– Fontos, hogy áldozatok alatt nemcsak a sértetteket értjük, hanem azokat is, akik mondjuk ott voltak egy helyszínen, láttak egy halálesetet például. Az áldozatsegítés nem minden esetben az anyagi segítségnyújtást jelenti, hanem magába foglalja a jogi- és pszichológiai tanácsadást is. Az áldozatsegítésben részt vevők azt is igyekszenek feltérképezni, hogy milyen egyéb módszerekkel tudják tájékoztatni a lakosságot azt illetően, hogy milyen lehetőségeik vannak akkor, ha esetleg a későbbiekben áldozatokká válnának. A tanácskozáson beszéltünk arról is, hogy a rendőrség hogyan tudja támogatni az áldozatsegítők munkáját, hogyan tudjuk a kormányhivatal ezen területen dolgozó munkatársainak munkáját segíteni, hogy gyorsabbak legyenek az eljárások – mondta el az esemény moderátora, Vörös Ferencné, hozzátéve, hogy a visszajelzések alapján a Police Cafe osztatlan sikert aratott a résztvevők között, akik szívesen vennének részt ilyen jellegű programon a jövőben is. 

A fehérvári Police Cafe jövőbeni tervei között szerepel, hogy megszólítsa az idősebb és fiatalabb korosztályt is, valamint hogy újabb, a területhez tartozó intézményeket, szervezeteket vonjon be az együttgondolkodás folyamatába. 

Magyarországon ha valaki sértettként feljelentést tesz a rendőrségen, annak adatait – ha az érintett kéri – továbbíthatják az Igazságügyi Minisztérium felé. Ezt követően a sértett kap egy igazolást arról, hogy ő áldozat, amellyel el tud menni a kormányhivatalhoz, ahol akár azonnali anyagi segítséget is tudnak nyújtani számára. Például, ha valakinek ellopták a pénztárcáját és nem tud hazamenni, akkor kap annyi pénzt, amennyiből ezt meg tudja oldani. A sértett megkeresheti az Áldozatsegítő Központot is, ahol más jellegű segítséget is kaphat, legyen szó kárenyhítésről vagy jogi-, pszichológiai segítségről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában