Vár a Vértes Védője

2 órája

Csókakői Várjátékok: Negyed évszázados ünnep lett

Fejér megye egyetlen fennmaradt középkori vára alatt 25 éve tartanak különböző rendezvényeket. A Csókakői Várjátékok negyed évszázada vonzzák a helyi és az akár egészen távolról érkező érdeklődőket. A lovagi tornával, szoboravatással, lézershow-val és tűzijátékkal is fűszerezett, három napos programsorozat szeptember 6-án koncertekkel kezdődik.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH-archív

A Csókakői Várjátékok programja látogatók ezreit csalogatja minden szeptemberben. Idén lesz a 25. alkalom, hogy bemutassa a település önmagát, a várat és a hagyományait. Az esemény arra is lehetőséget nyújt, hogy a faluban működő civil szervezetek bemutatkozzanak a településre látogató vendégeknek.

Csókakői Várjátékok: Negyed évszázados ünnep lett
A Csókakői Várjátékok programja látogatók ezreit csalogatja minden szeptemberben
Fotó: Palocsai Jenő / FMH-archív

Idén lett 725 éves Csókakő

Több éve már, hogy a szoborállítás is hagyománnyá lett az idén 725 éves Csókakőn, így a XXV. Csókakői Várjátékok első felvonása is egy újabb alkotás közterületre állítása lesz. Szeptember 6-án, pénteken délután 16:30-kor Szent István király szobrát avatják a Nagy-Magyarország téren.

Csókakő a Móri borvidék része, így megnyílik már pénteken a Borutca is.

Ezen a pénteken négy zenekar is fellép a vár alatti rendezvénytéren, így az érdeklődők részt vehetnek majd a Hungarica, a Pokolgép, és a P. Mobil koncertjén. A negyedik előadó az éjfélkor színpadra álló Gesztenye Acoustic lesz.

A Csókakői Várjátékok idején összecsapnak a fegyverek

Szeptember 7-én, szombaton aztán ünnepélyes kapunyitás a várban, csapatok felvonulása, majd indul a várostrom az I. András Király Lovagrend és a Csőszi Történelmi és Hagyományőrző Egyesülettel. Lesz idegenvezetés a várban, Vass Rezsőné Etelka irányítása mellett, játszik a Szelindek, majd Csókakő önkormányzata átadja a két legrangosabb elismerését, a Csókakői érdemérem és Csókakő legszebb portája díjat.

Elsőként a Csókakői Várbarátok, majd a Csókakői Szent Donát Borrend mutatkozik be. Ezt két harci bemutató követi. Az egyik szereplő az Opolskie Bractwo Rycerskie, vagyis az Opolei Testvériség és Barátai, a másik alakulat a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje.

Csókakői Várjátékok: Negyed évszázados ünnep lett
Fotó: Palocsai Jenő / FMH-archív

Tűzijátékot is tervez a település

De táncol majd a Csókakői Barkócaberkenye Néptáncegyüttes, komédiáznak a Garagulya Gólyalábasok, énekel a Megarox Rock színház, melyet a Tűzlovagok bemutatója, majd a Viking Zenekar koncertje követ.

A legnagyobb érdeklődés, a harci bemutatókon túl, az esti tűzijátékot és a lézershow-t követi, illetve a hajnalig tartó utcabált.

Vasárnap elsősorban családi programok lesznek, vagyis Vári Vásár kézműves kirakodó vásár, középkori életkép és tábor bemutatása, íjászat, de búcsúzóul újra kirántják kardjukat a lengyel lovagok. Közben a gyerekeknek Tulipántos Népi Játékpark és fakörhinta lesz, illetve egy mesejáték Mátyás királyról és pihenésképpen egy kis parasztolimpia a vállalkozó szelleműeknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában