Kadét program indul a gimnáziumban

2024.09.05. 07:00

Együttműködés: a honvédség és a gimnázium új programja

A kadét program keretében önkéntes jelleggel tanulhatnak majd honvédelmet a 9-12. osztályos diákok emelt szinten, az iskola erre kiképzett tanáraitól.

Bokányi Zsolt

Fotó: Az iskolától

Kadét program indul a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnáziumban 2025. szeptemberétől az intézmény és a honvédség között született megállapodás értelmében, amit a keddi napon írtak alá, és tettek hivatalossá a felek. A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred képviseletében Koronczai Tibor ezredes, ezredparancsnok, a Petőfi Sándor gimnázium képviseletében Novák Kovács Zsolt igazgató, míg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ részéről pedig Kalamán Ferencné írta alá a megállapodást. Sárbogárdon nagy hagyománya volt korábban a honvédségnek az itt működő katonai létesítményeknek köszönhetően, mondhatni sokáig katonavárosként is emlegették a települést.

Az együttműködők
A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred  képviseletében Koronczai Tibor ezredes, ezredparancsnok, a Petőfi Sándor gimnázium képviseletében Novák Kovács Zsolt igazgató, míg a Dunaújvárosi Tankerületi Központ részéről pedig Kalamán Ferencné írta alá a megállapodást
Fotó: az iskolától

 

A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 2018. október 1-jén alakult meg, Pest vármegyét, Budapestet és az ország dunántúli vármegyéit lefedve. 2023. január 1-jén az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredből kiválva, létrejött az MH 1. Területvédelmi Ezred, az MH 5. Területvédelmi Ezred és az MH 7. Területvédelmi Ezred. 2024. január elsejétől az ezred neve: MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred. Az MH 6. TVE elsődleges feladatai közé tartozik az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos (ÖTT) rendszer kialakítása, fenntartása, fejlesztése. Az önkéntes Tartalékos állomány területvédelmi feladatokra történő felkészítése.

A gimnázium igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a 11. évfolyam számára már kötelező tantárgyként jelenleg is oktatnak heti 1 órában alapszintű honvédelmi ismereteket, hivatásos egyenruhás oktató közreműködésével. Megtudtuk azt is, hogy a most aláírt együttműködési szándék elsősorban a 9.-12. évfolyam tanulóit szólítja meg, nem lesz ugyan kötelező a diákok számára, de akár 30-40 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a programban résztvevő tanulók. Az igazgató kiemelte, nem katonák oktatják majd a diákokat, hanem az iskola pedagógusai közül vesznek rész képzéseken és oktatásokon Egyenruhás oktatásról lesz szó, ahol a tanár és a diák is egyenruhát visel majd, továbbá elmondta még, szabadon választott oktatási forma, ami azt jelenti, hogy szabadon tetszés szerint választható, de ha időközben meggondolná magát a diák, szabadon elhagyható az oktatás. Mivel a program majd 2025-ben indul, így jelenleg az oktatók kiképzése, az oktatási forma, és a program előkészítése és tervezése zajlik. 

Fotó: az iskolától

Az alkalmon részt vett Varga Gábor országgyűlési képviselő is, aki közösségi oldalán a következőket írta: – A honvédelem nemcsak a fegyveres védelemről szól, hanem ugyanannyira a segítségnyújtásról is. Árvíz, hóhelyzet, más katasztrófák esetén is fontos szerepet vállalnak a katonák, tartalékosok az elhárításban. A kadét programban olyan tudást tesznek magukévá a diákok mint például víztisztítás, tűzgyújtás, elsősegélynyújtás, térképismeret, bajtársiasság, mely akkor is hasznukra válik saját életükben, szűkebb, tágabb környezetükben, ha nem a fegyveres erőknél, hanem polgári hivatásban helyezkednek el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában