E- hulladék gyűjtés

2024.09.25. 17:00

Elektromos hulladék gyűjtésre készülnek a településen

Elektromos hulladékgyűjtést terveznek az általános iskola gazdasági udvarán október 2-án.

Bokányi Zsolt

Fotó: Facebook Illusztráció

Cecén ismét van lehetőség leadni a már használaton kívüli, elektromos eszközöket. A szervezők egyetlen kérése, hogy csak olyan berendezéseket vigyenek a gyűjtésbe, ami bontatlan állapotú, nem szétbontott hulladék. A szelektív gyűjtéssel a fenntartható fejlődést és a környezettudatos életformát is szeretnék népszerűsíteni a szervezők. Október másodikán 14:00 és 16:00 között lesz lehetőség megválni, már nem használt elektromos berendezéseiktől a cecei lakosoknak, és bár felhívják a figyelmet, hogy lehetőleg működőképes de feleslegessé vált eszközökre számítanak, mi azért utánanéztünk néhány fontos kérdésnek a témában.

Elektromos hulladék gyűjtése
Fotó: Facebook Illusztráció

Mit jelent a használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezés?

Lehet ez akár még működő, de már nem használt eszköz, vagy működésképtelen berendezés is. Legyen az energiatakarékosra cserélt régi fagyasztó, elromlott bojler, sérült okostelefon, meghibásodott mosogatógép vagy mikrohullámú sütő. Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai (e-hulladékok) közé tartoznak többek között a különböző:

  • számítástechnikai berendezések, mint például asztali számítógépek, monitorok;
  • szórakoztató elektronikai cikkek, mint például TV, játékkonzol, házimozi;
  • távközlési berendezések, mint például okostelefonok;
  • háztartási kisgépek, mint például porszívók, hajszárítók, turmixgépek, kenyérpirítók;
  • háztartási nagygépek, mint például hűtőszekrények, mosógépek, tűzhelyek;
  • lámpák, fényforrások, mint például egyenes vagy kompakt fénycsövek.

Miért lehet veszélyes az e-hulladék?

Az elektromos és elektronikus berendezésekben található egyes alkatrészek tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például kenőolaj, kondenzátor, higany), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe sem.

Az e-hulladékot a kommunális hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni, nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

Az emberi egészség és a környezet tisztaságának megóvása érdekében a berendezések használata során a használati utasításban található előírásokat maximálisan be kell tartani.

Mi a helyzet a használt akkumulátorokkal?

Nagyon röviden összefoglalva: Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Az elhasznált elemek és akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülhetnek, ezért a települési hulladéktól elkülönítve, szelektíven kell gyűjteni.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában