Isten vele Laci bácsi!

2024.09.23. 19:00

Elhunyt Cece település néhai polgármestere Kovács László

Számára a polgármesterség nem a hatalmat jelentette, hanem szolgálatot. Hivatása és életformája volt.

Bokányi Zsolt

Fotó: A családtól

Temetésére szombaton délután került sor a cecei temetőben. Polgármesteri pozíciójában is emberséges maradt, bárki fordulhatott hozzá, mindenkit meghallgatott, s ha tudott, segített. Lánya, Kovács Beáta visszaemlékezése szerint: – Vezetői munkáját leginkább nagy felelősségként élte meg, ezt adta tovább gyermekeinek és unokáinak is, miszerint a hatalom nem a saját, hanem az általad képviselt emberek érdekeinek szolgálatára adatott. Nagy teherbírású szorgalmas ember volt, aki igyekezett a legjobb tőle telhetőt nyújtani mindig, minden élethelyzetben. Pár év kivételével egyazon településen élt, szeretett falujában. Nagy hobbija volt a vadászat, a helyi vadásztársaságot hosszú időn keresztül vezette.- 

Nagy teherbírású szorgalmas ember volt, aki igyekezett a legjobb tőle telhetőt nyújtani mindig, minden élethelyzetben.
Fotó: A családtól

Aktív időszakában számtalan eredmény köthető a nevéhez, amivel gyarapodott a kis település, amit annyira szeretett. Többek között az Ő kezdeményezésére épült az Egészségház. Nagy munkája volt a térség szennyvízelvezető rendszerének fejlesztésében. 1990-1998 a Megyei Közgyűlés tagja is volt. Több éven keresztül látta el a Sárbogárdi Többcélú Kistérségi Társulás elnöki tisztségét. Munkásságát elismerve és egyben megköszönve 2000-ben és 2023-ban Díszpolgári Címet kapott a Cecei Önkormányzat Képviselő testületétől. Laci bácsi szociálisan érzékeny, nyitott, családcentrikus, kompromisszumkész, segítőkész, alázatos emberként élte mindennapjait visszavonulása után is. A közösség érdekeit mindig fontosabbnak tartotta az egyéni érdekeknél. Mindenben a rábízottak javát kereste. Hatalmas erőfeszítéseket tett, sok – sok küzdelemmel, örömmel, néha könnyel és olykor a meg nem értéssel dacolva, de a közösség érdekében. Rendkívüli fantáziával, akaraterővel, tettvággyal és lendülettel, ugyanakkor józanul, a valóság és a realitások talaján maradva, vállalkozói szemlélettel irányította szeretett szülőfaluját. Az észszerű, fenntartható fejlesztések híve volt. 3 ciklust átölelő polgármesteri pályája alatt fontos alapokat hagyott az újabb idők kihívásaira válaszoló őt követő községvezetőre.

Kovács László 1944. augusztus 27-én született Cecén. Az általános iskola befejezése után Budapesten folytatta tanulmányait. Majd ott is végezte munkáját, egészen 1968-ig, amikor a családalapítás okán hazaköltözött Cecére. A helyi TSZ-ben helyezkedett el, ahol a ranglétrát végig járva általános elnökhelyettes lett 1976-1986. Ezekben az években többen tanácsolták neki, hogy társadalmi szerepet is vállalhatna, van érzéke és tehetsége hozzá. 1987. január 1-től tanácselnök lett. 1990-ben, az első szabad választáson, polgármesternek delegálták Cece lakói, amely tisztséget, 3 cikluson át, 2002-ig látta el.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában