A szakember válaszol

5 órája

Erőn felül a fecskék megmentéséért

Az elmúlt napok híradásai másról sem szólnak, minthogy a szeles és csapadékos időjárás miatt nagy bajban vannak a fecskék, sőt sokaknak már vesztét is okozta az időjárás következtében keletkezett táplálékhiány, illetve más ebből eredeztethető következmények.

Déri Brenda

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Miért lepték el az utakat és azok mentét a legyengült, repülni már alig-alig képes fecskék az elmúlt két-három napban? Várható-e még hasonló? Hogyan segíthetünk nekik? Többek között erre voltunk kíváncsiak, amikor megkerestük Klébert Antalt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrét.

A szakember elmondta, hogy jelenleg rengeteg fecske tartózkodik hazánkban, főként a Balaton környékén, ahol az árvaszúnyogoknak köszönhetően rendkívül jó a táplálékforrás. Ebbe, illetve a fecskék vonulásába ’rondított bele’ a napok óta Európában tomboló Boris névre keresztelt ciklon, ami az igen szélsőséges szeptemberi időjárás okozója. 

– Tudni kell, hogy a fecskék csak repülő rovarokkal táplálkoznak, de ilyen időben ellehetetlenülnek, hiszen csapadékos, szeles időben nem találnak táplálékot a levegőben, 2-4 napnál tovább pedig nem bírják élelem nélkül. A táplálékhiány miatt legyengülnek, veszítenek az energiájukból és lejjebb ereszkednek vagy leszállnak. Ezt tapasztalhatjuk az utakon és azok mentén az elmúlt napokban – részletezte, hozzátéve, hogy 1-2 napig még kell számítani hasonlóan legyengült fecskékre, így kiemelt figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek az autósok.

Arról, hogy mennyire rossz a helyzet a különböző madármentő szervezetek telítettsége is árulkodik. Ahogy azt írtuk Fehérváron a Sóstó Vadvédelmi Központ vasárnap este arról számolt be a közösségi oldalán, hogy több mint 400 fecskén próbáltak segíteni. 

– A fecskék megmentéséért apróságokkal, de mi magunk is tehetünk. Elsősorban azzal segítjük a túlélésüket, ha nem zavarjuk őket, ha a házunk vagy kertünk körül menedékre leltek. De abban az esetben, ha mi találunk a legyengült fecskére, tegyük őket száraz helyre – tanácsolta a természetvédelmi őr, ahogy azt is, hogy amennyiben van vagy könnyen beszerezhető lisztkukaccal etethetők.

Klébert Antal azt is elmondta, hogy jelenleg nem tudni mekkora a veszteség, illetve meddig fog fokozódni, de az biztos, hogy ez már most tragédia a fecskepopuláció életében.

– Szerda-csütörtök körül már naposabb, szárazabb idő ígérkezik, így, ha addig kibírják a fecskék, akkor megmenekülhetnek, mert újra lesz táplálékuk a levegőben. A nagy kérdés az, hogy hányan bírják ki –.


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában