Hit és szakértelem a kihívások minden területén

1 órája

Európai baptista vezetők Fejér vármegyében

Az oktatás, a speciális mentés, a szociális és logisztikai munka egy-egy szeletével ismerkedtek meg azok a vendégek, akik pénteken délután fővárosi programjukat megszakítva több baptista fenntartású vármegyei intézményt is meglátogattak.

Tihanyi Tamás

Az európai baptista vezetők a székesfehérvári gyermekotthont is meglátogatták

Fotó: feol.hu

Szeptember 28-án, szombaton ért véget Budapesten az európai baptista vezetők – mintegy százötven küldött – négynapos, sokatmondóan Korszakváltás elnevezést viselő, az öreg kontinens új kihívásait feldolgozó és azokra választ kereső  konferenciája, amely idén a Magyarországi Baptista Egyház vendégszeretetét élvezte. A Baptista Világszövetség százharmincnégy országban kétszázhatvan gyülekezetbe és szervezetbe tömörült ötvenegymillió keresztyén hívő közössége, az Európai Baptista Föderáció (EBF) pedig körülbelül nyolcszázezer tagot ölel fel ötvenkilenc tagszervezetben Európa, Közép-Ázsia és a Közel-Kelet ötvenkét államában.

A nigériai Lagosban tartott ülésén a Baptista Világszövetség Főtanácsa a nyár közepén egyhangúlag tizenhárom új tagot hagyott jóvá, az új tagszervezetek közül tíz afrikai, ám a tagsággal elismerték az idén 28 éves, Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat tevékenységét is. Pénteken délután az Európai Baptista Föderáció konferenciájára érkezett delegáltak egy népes csoportja négy intézményt is meglátogatott, közülük három volt vármegyei. A vendégek először a fejlődő törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház építkezésén jártak, később egy gyors látogatást tettek a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő velencei Zöldliget-iskolában, majd a székesfehérvári Befogadlak Baptista Gyermekotthonban hallgatták meg Hári Tibor ügyvezető főigazgató és Köbli Kitti intézményvezető tájékoztatását.  

Ez a mentőhajó most már visszakerült a Dunáról a pákozdi logisztikai központba
Fotó: feol.hu

Empátia, szeretet és következetesség: e fogalmak köré csoportosítható a telt házzal, negyvennyolc fővel működő otthon küldetése, hangzott el a 2015-ben felújított intézményben, amit három éve vett át fenntartóként a Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Országos Szociális Intézményfenntartó Központ. A fiatal lakók elsősorban rossz családi és lakáskörülmények miatt, nem ritkán erőszakos környezetből kerülnek az otthonba, ezért szinte mindannyian pszichiáter segítségére szorulnak. Jelen van a klasszikus, „árvaház-jellegű”, és több speciálisnak mondható ellátási forma is.

Az európai baptista vezetők a programot a segélyszervezet pákozdi logisztikai központjában zárták, ahol Gál Dávid ügyvezető főigazgató, Király Norbert logisztikai igazgató és mások mellett Klupács Péter, a legendás hírű székesfehérvári mentő mutatta be azt a tevékenységet, amit háborúk és természeti katasztrófák – például a törökországi földrengés, vagy éppen a dunai árvíz –  idején végeztek a Rescue24 speciális mentőcsoport tagjai. A nemzetközi egységnek egyébként Székesfehérvár díszpolgára, Pavelcze László a parancsnoka.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában