Maroshegyi Böndörödő a közösségekért

2024.09.21. 15:30

Gólyalábak, örömfőzés és faforgács (galéria)

Bár furcsa ilyesmiről az árvíz fővárosi tetőzésének napján beszélni, az időjárás bizony nem volt a legkegyesebb ebben az esztendőben sem a szőlőtermelőkhöz, borászokhoz, hiszen az aszály sok helyen megtizedelte a termést. Ez azonban nem szegte a kedvét azoknak, akik vármegye szerte szüreti mulatságokat rendeznek. Ezek között az egyik, ha nem a leglátványosabb program a székesfehérvári – pontosabban maroshegyi – Böndörödő.

Tihanyi Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Maroshegyi Böndörödőt 2008 óta rendezik meg, és a Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott esemény népszerűsége azóta sem csökkent. Brájer Éva, a városrész önkormányzati képviselője méltán lehet büszke arra, hogy azok a családok, akik a program kezdete óta költöztek Maroshegyre, az „őslakosokkal” együtt örömmel vehetnek részt az eseményeken, amelyek az ismerkedés lehetősége mellett az egész család számára tartogatnak élményteli elfoglaltságot.  

Látszik, hogy ezt a rendezvényt nagyon szeretik a maroshegyiek! A művelődési ház nem egy utcabálszerű eseményt szervez, hanem a népi értékekre és hagyományokra alapozza a programokat. A legfontosabb, hogy a gyerekek, a családok jól érezzék magukat! – jelentette ki Mészáros Attila alpolgármester.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Brájer Éva a Gárdonyi Géza Művelődési Ház munkatársaival élesztette újra az akkor 133 éves múltra visszatekintő, de a kilencvenes évek végén megszűnt Maroshegyi Szüret elnevezésű rendezvényt, amelynek Adorján Viktor a kultúrház igazgatójaként adott új, kedves, hangulatos nevet. 

– A Maroshegyi Böndörödőt 16 éve azért hívtuk életre, mert hosszú évekkel korábban már volt a városnak szüreti rendezvénye, ám az elhalt. Volt tehát egy űr, és én úgy éreztem, a közösség életre hívása fontos feladat – idézte fel az előzményeket Brájer Éva.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton tehát ismét benépesült a művelődési ház és környéke, a neves fehérvári festőművészről, M. Tóth Istvánról elnevezett tér. A maroshegyi óvodások műsorával kezdődött a program, majd a Szent Kristóf Ház lakói foglalták el a színpadot. Utánuk következtek a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjai, de rendeztek fitness, zumba- és salsatánc bemutatót is. A délutáni események sorában a Sóstói Dalkör és más együttesek, énekesek fellépésének tapsolhat a közönség.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ám természetesen nem csupán a színpadra érdemes odafigyelni. A szabadtéri örömfőzésen kilenc csapat vesz részt, és idén is eljöttek a népszerű gólyalábasok. A téren népi játszóteret alakítottak ki a rendezők, sétánk során láthattunk kosaras körhintát, fűzből készült játékokat, jurtát, régi könyveket, de lehetett lovagolni és a lovas kocsi sem kellett, hogy utas nélkül maradjon. Aki tevékenyen kívánt részt venni a programban, jelentkezhetett kézműves és hagyományőrző faműves foglalkozásra is. A kultúra házának első emeletén a Szent Kristóf Ház gondozottjainak egész esztendőben készült alkotásaiból rendeztek kiállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában