Újra „Helytörténeti Esték” a könyvtárban

8 órája

Időutazás az Ybl Miklós Reálgimnázium történetéről szóló előadáson (videóval)

A nyári szünet után szeptember 17-én, kedden folytatódott Magony Imre helytörténeti előadássorozata.

Bokányi Zsolt

Az előadó Magony Imre volt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A könyvtárban előkészített ülőhelyek igen gyorsan megteltek, és sokan várták az előadót és az előadást, ami ezúttal az egykori Ybl Miklós Reálgimnázium híressé vált tanárairól, tanulóiról szólt és árult el érdekességeket a közönségnek. Az előadásra a belépés ingyenes volt, öt órakor, még világosban kezdődött, de az előadó már az elején garantálta, „bele megyünk majd az estébe is” hiszen annyi információval készült. 

Időutazás zajlott
Izgalmas időutazás zajlott a könyvtárban
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kicsit több mint egy órás, vetített képes előadásnak már az első pillanataiban érdekes információkhoz juthattak az érdeklődők, hiszen az iskola régi épületei, és az azokkal kapcsolatos érdekes információk mentén zajlott az időutazás, vissza az időbe, egészen az 1850-es évekig. Hamar kiderült, hogy hogyan zajlott az oktatás ebben az időben, milyen módon építették át az épülteket, és mikor került át az állami oktatásba az intézmény. Az 1854-ben alapított Székesfehérvári Magyar Királyi Állami Ybl Miklós Gimnázium, későbbi, 1920-ban felvett nevén Ybl Miklós Reálgimnázium híres tanulói voltak többek között például Csók István, Bory Jenő, Kodolányi János, de a híres vadász, Széchenyi Zsigmond is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában